Hírek

2008.08.29. 14:36

Diákhitel: engedményezési szerződések

Húsz felsőoktatási intézménnyel kötött engedményezési, azaz a halasztott fizetésekről szóló szerződést a Diákhitel Központ – közölte a központ szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.

mti

Csak a töredék nem törleszt

A 2007/2008-as tanévben csaknem 19 ezren igényeltek újonnan diákhitelt, a felsőoktatásban így összesen 84 ezer hallgatónak több mint 22 milliárd forint diákhitelt fizettek ki. Az elmúlt tanévben csaknem 13 milliárd forintot törlesztettek az ügyfelek, és nagyon alacsony a nem fizetők aránya, mindössze három százalék körüli – így Csillag Tamás, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

Őri András beszámolója szerint a halasztott fizetést lehetővé tevő eljárás lényege, hogy a diákhitelt igénylő költségtérítéses hallgatók közvetlenül az adott főiskolának, egyetemnek utalhatják át a megállapodásban rögzített összeget. Így az intézmény elfogadja a beiratkozást anélkül, hogy a félév kezdetekor a hallgató befizette volna a költségtérítést. A szóvivő elmondta még, hogy idén szeptembertől tízezer forinttal megemelték a diákhitel felső határát, így az államilag finanszírozott képzésben havi 40 ezer, a költségtérítésesben pedig 50 ezer lesz a felvehető összeg. Az összegmódosítási igényeknek legkésőbb szeptember 30-ig be kell érkezniük postán a Diákhitel Központhoz.

Az új diákhitel-igényeket szeptember 15-ig kell feladni postán, és szintén ez a dátuma az egyéb adatváltozások bejelentésének is. A diákhitel első utalási napja október 15. lesz. Az idei felsőoktatási tanévtől sms-ben értesítik a hallgatót – annak kérésére és hozzájárulásával – törlesztési elmaradásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!