Hírek

2008.08.21. 17:49

Draskovics: ügyészségi utasításra szűnt meg a nyomozás Csintalan ügyében

A rendőrség az ügyészségtől kapott utasítást, hogy szüntesse meg a nyomozást a Csintalan Sándort megverők ügyében - mondta Draskovics Tibor.

MTI

Az igazságügyi és rendészeti miniszter minisztert csütörtöki sajtótájékoztatóján arról kérdezték, nem tartja-e aggályosnak, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást az ügyben, és hogy ez nem bátoríthatja-e ez a döntés a bűncselekményt elkövetését magára vállaló - magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező - szervezetet újabb bűncselekmények elkövetésére.

Válaszában Draskovics Tibor kijelentette: "nem tudjuk, vannak-e Magyarok Nyilai, kik ők, és mit csinálnak". A rendőrség nem saját szándéka szerint szüntette meg a nyomozást, erre a Magyar Köztársaság ügyészségétől kapott utasítást.  Ennek megfelelően nem szeretném kommentálni azt, hogy egy ilyen utasításnak milyen következményei lesznek, ezt az ügyészségre bíznám - jelentette ki. A sajtótájékoztató másik vendégét, Hiller Istvánt is megkérdezték arról, mi a személyes véleménye a nyomozás megszüntetéséről.

A politikus kifejtette: Csintalan Sándor megverését, s a házával, valamint más politikusok házával, személyével kapcsolatos akciókat terrorcselekménynek tartja, s minden terrorcselekményt a legmélyebben megvet és elítél. Mint mondta, a hatóságok megtették és megteszik a szükséges lépéseket. "Én semmilyen értesítést nem kaptam a saját házammal kapcsolatos korábbi támadás ügyében" - tette hozzá.

Csintalan Sándort - aki korábban a szocialista pártvezető tisztségviselője volt, most pedig a Fidesz tagja és a Hír TV műsorvezetője - tavaly december 11-én támadták meg lakásának mélygarázsában. A magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező állítólagos szervezet annak idején a Hír Televíziónak küldte el azt az e-mailt, amelyben magára vállalta Csintalan Sándor megveretését.

Tavaly december 16-ára virradóra ismeretlenek három Molotov-koktél dobtak Kóka János Normafánál épülő házára, a rendőrség akkor rongálás miatt indított eljárást. Ugyanazon a hétvégén ismeretlenek rálőttek Hiller István házéra is, az épületet két lövés találta el, a rendőrség akkor lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés miatt indított eljárást.

A két esetet később terrorcselekménnyé minősítették át, a nyomozást pedig egyesítették azoknak az idén február 8-án elkövetett Molotov-koktélos támadásoknak az ügyével, melyek során három településen - Gödön, Dunaújvárosban és Kunhegyesen - összesen négy szocialista politikus házára dobtak robbanó benzines palackokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!