Hírek

2008.08.31. 16:26

Egymillióan menekülnek Gusztáv elől

Újabb vihar közeledik ugyanis az Egyesült Államok déli partvidékéhez, szinte napra pontosan három évvel azután, hogy a Katrina hurrikán letarolta New Orleans-t.

F. K.

„Minden viharok anyja közeledik, minden polgár hagyja el New Orleans városát” – mondta Ray Nagin polgármester, miután magyar idő szerint a tegnap délutáni órákban életbe lépett a város kiürítését elrendelő határozat a jazz fővárosában. Újabb vihar közeledik ugyanis az Egyesült Államok déli partvidékéhez, szinte napra pontosan három évvel azután, hogy a Katrina hurrikán letarolta New Orleans-t.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Újabb vihar közeledik ugyanis az Egyesült Államok déli partvidékéhez
[/caption]

A lakosság nagy része ezúttal már nem várta meg a polgármester határozatát, hanem már szombaton és az éjszaka, aki tudott elmenekült: becslések szerint legalább egymillió ember hagyta el a lakhelyét, szemtanúk szerint a kiürítés semmivel sem volt rendezettebb, mint három évvel ezelőtt.

A hurrikán legalább ekkora felfordulást okozott belpolitikai téren is, John McCain republikánus jelölt vasárnap jelentette be, hogy elhalaszthatják a hétfőn kezdődő republikánus jelölőgyűlést, miután a jelenlegi amerikai elnök George Bush a hurrikán miatt már korábban lemondta részvételét.

A most pánikot okozó Gusztáv elnevezésű vihar időközben négyes fokozatú hurrikánná erősödött és várhatóan hétfőn délután éri el a várost. A vihar azonban már Kubában és Haiti szigetén alapos pusztítást végzett: legalább 85-en vesztették életüket az érintett tartományokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!