Hírek

2008.08.30. 14:46

Elkezdődhet az Iseum rekonstrukciója

Csaknem ötmilliárd forint összértékű beruházás indul a közeljövőben Vas megyében. A két projekt támogatási szerződésének aláírását Kiss Péter jelentette be szombaton Szombathelyen.

mti

A kancelláriaminiszter szerint a két beruházás nem csupán pénzügyileg jelentős a térség számára, hanem azért is, mert hosszú  távra meghatározza a környék arculatát. A szombathelyi Iseum felújítása idegenforgalmi-kulturális szempontból hoz előnyt a  városnak, a lukácsházi víztározó pedig a terület biztonságát erősíti. Kiss kijelentette: a közeljövőben induló két projekt igazolja a kormány azon döntésének helyességét, amellyel kiemelten, pályázatok kiírása nélkül támogat jelentős fejlesztési elképzeléseket.

A szombathelyi Isis-szentély felújításával Európában egyedülálló interaktív múzeum jön létre, ami a római korból származó leletek bemutatása mellett a kor kultúrájának, életének bemutatására helyezi a hangsúlyt. Az Iseum felújítása 1,6 milliárd forintba kerül, ebből 1,35 milliárdot – a Nyugat-dunántúli Operatív Programon keresztül – az állam finanszíroz. A lukácsházi víztározó Szombathely és a várostól északra fekvő települések árvízvédelmét garantálja majd. A munkálatok során Lukácsháza térségében turisztikai fejlesztéseket is végrehajtanak – egyebek között az árterület szélén horgásztavat építenek ki. A beruházás költségvetése 2,75 milliárd forint, amit teljes egészében a Nyugat-dunántúli Operatív Program fedez.

A támogatási szerződés aláírásával mindkét projektnél elindulhatnak a közbeszerzési eljárások, jövő tavasszal a kivitelezés. A munkálatokat 2010-ben fejezik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!