Hírek

2008.08.01. 17:01

Feladták magukat a 1,5 millió dolláros pénzmosás gyanúsítottjai

Jelentkezett a vám- és pénzügyőrségnél az a három férfi, akik ellen 1,5 millió dollár értékű pénzmosás gyanúja miatt adott ki szerdán elfogatóparancsot a hatóság - tájékoztatta Futó Barnabás, a gyanúsítottak ügyvédje pénteken az MTI-t.

MTI

A Fővárosi Főügyészség nem kezdeményezte az eddig őrizetben lévő két gyanúsított előzetes  letartóztatását Mindhárom gyanúsított szabadlábon védekezhet, miután a Fővárosi Főügyészség nem kezdeményezte előzetes letartóztatásukat - mondta a gyanúsítottak jogi képviselője pénteken. Az ügyvédet szerdán kereste fel a három férfi, s csütörtökön jelentkeztek a vám- és pénzügyőrségnél azzal: hajlandók alávetni magukat a büntetőeljárásnak, és vallomást tesznek.

A vámhatóság tájékoztatása szerint egy külföldi pénzintézetet  "hackertámadás" ért, amelynek következtében ismeretlen személyek jogosulatlanul átutaltak 1,5 millió amerikai dollárt több hazai, valamint egy offshore vállalkozás számláira. A jogosulatlanul átutalt összeg további vállalkozások hazai bankoknál vezetett számláin is megjelent, majd annak nagyobb hányadát forintra  váltották át. Az ügyletsorozat után több részletben és fiókban mintegy 71 millió forintot (csaknem félmillió dollárt) készpénzben fel is vettek. A vám- és pénzügyőrség - részben lefoglalással, részben biztosítási intézkedésként - a teljes összeget zárolta, s annak nagyságára tekintettel pénzmosás minősített esetének elkövetésével gyanúsítják a három férfit. Ezért a bűncselekményért 2-8 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

Futó Barnabás közlése szerint a három férfi már az első vallomás  során tisztázta magát, ám a rendőrség két gyanúsítottat őrizetbe  vett, és előzetes letartóztatásukat kezdeményezte a Fővárosi Főügyészségnél. A harmadik férfi eddig is szabadlábon védekezhetett. A három férfi azt állítja: ők nem tudtak arról, hogy bűncselekményből származó pénzt vettek fel. A jogi képviselő elmondta: a gyanúsítottak különböző cégek képviselői voltak, és a pénzfelvételt szabályosnak vélték. A védelem álláspontja szerint nem indokolt az előzetes letartóztatás elrendelése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!