Hírek

2008.08.22. 15:21

Fidesz: a beruházást a nyilvánosság kizárásával akarták megvalósítani

Az indiai Apollo Tyres Kft. gumiabroncsgyárát a nyilvánosság teljes kizárásával akarták megvalósítani Gyöngyösön - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke.

MTI

Az indiai Apollo Tyres Kft. gumiabroncsgyárát a nyilvánosság teljes kizárásával akarták megvalósítani Gyöngyösön - mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke. Az MSZP szerint a Fidesz alelnöke vagy nem olvasta a beruházó közleményét, vagy szándékosan hazudik. Pelczné azt mondta, Gyöngyösön április végén zárt testületi ülést tartottak, ahol oly módon akarták megkötni a  gyárral az előszerződést, hogy a nyilvánosságot erről nem  tájékoztatták. Mint kiemelte, a polgármester, a város vezetése és a beruházó semmiféle kérdésre nem válaszolt a beruházást, a technológiát, valamint a környezetkárosító hatásokat illetően. A bizottsági ülésen a beruházó részt sem vett - tette hozzá. Pelczné Gáll Ildikó kitért arra, hogy a gumiabroncsgyár hatásáról elkészült ugyan egy tájékoztató dokumentáció, de a titkossága miatt összesen hét ügyfélfogadási napon tekinthettek bele a gyöngyösi lakosok, szemben a törvény adta huszonegy nappal. A Fidesz alelnöke úgy fogalmazott, nyilván oka van annak, hogy az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőség nem adta ki az engedélyt a beruházás megvalósításához.

Pelczné Gáll Ildikó felhívta a figyelmet arra, hogy a gumiabroncsgyár vezetősége már a gyöngyösi Fidesz-frakció népszavazási kezdeményezése előtt azt mondta Újdelhiben, a beruházás csúszni fog egy évet. Ezért elfogadhatatlan, hogy a szocialisták és egy szocialista vezetésű város egy elszalasztott beruházás miatt az ellenzéket, a Fideszt tegye felelőssé - mondta. Szólt arról is, hogy a beruházás megvalósításához 45 hektár földre lett volna szükség, amiből tíz hektár volt meg, a "különbség magánszemélyek tulajdonában van, amit Bajnai miniszter úr, az ő elvei szerint, könnyen kisajátíthatónak tekint". Pelczné Gáll Ildikó hangsúlyozta: Gyöngyösön és környékén a kívánt vízmennyiség sem áll rendelkezésre, hiszen ezen a területen fokozott a vízbázis védelme, mert nem elegendő a csapadék utánpótlás.

A gumiabroncsgyár alkalmazott technológiája Indiában nem felel meg az Európai Unió előírásainak - tette még hozzá. Arra az újságírói kérdésre, mi az oka annak, hogy több fideszes vezetésű város is szívesen látná a gumiabroncsgyárat, az ellenzéki képviselő azt mondta, egy város vezetőjének az a legfontosabb feladata, hogy munkahelyeket teremtsen. Egy beruházás helyi, lokális kérdés, előfordulhat, hogy más földrajzi fekvésű, más helyi adottságokkal rendelkező település esetén ez a beruházás Magyarországon megvalósulhat - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó.

Az Apollo Tyres 200 millió euró értékű beruházásának gyöngyösi megvalósítását ez év januárjában jelentette be Újdelhiben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Júliusban a gyöngyösi Fidesz-frakció népszavazással akarta megakadályozni a projekt megvalósítását; kezdeményezésének indoklásául a párt egészségügyi és környezetvédelmi okokra hivatkozott. A népszavazási kezdeményezést követően az Apollo Tyres múlt hét csütörtökön visszavonta a gyöngyösi beruházás tervét, és jelenleg új helyszínt keres a gumigyárnak Magyarországon vagy egy másik európai országban. A kormány bejelentése szerint a Fidesz az oka annak, hogy az indiai gumiipari társaság visszavonta beruházásának tervét.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta, a Fidesz alelnöke vagy nem olvasta a beruházó közleményét, vagy szándékosan hazudik. A szóvivő szerint a közleményből világosan kiderül, szó sincs arról, amit az ellenzéki politikus állít, azt erősíti meg az indiai beruházó, hogy a Fidesz Gyöngyösön és az egész országban beruházásellenes politikát követ. Nyakó István közölte, nem a helyi Fidesz ötlete volt a boszorkányüldözés, Orbán Viktor pártelnök utasítását követték. Hozzátette: a Fidesz elnöke pontosan tudja, amennyiben a külföldi beruházók Magyarországot választják, amennyiben a hazai kis- és középvállalkozások megerősödnek, amennyiben egyre több munkahely jön létre, szűkül az ő mozgástere. A szóvivő szerint a Fidesz beruházásellenességben, a további rágalomhadjáratban, a válsághangulat fokozásában és a társadalm feszültség fenntartásában érdekelt. Ez a politika vezetett oda, hogy 1500 embernek nem lesz arra lehetősége, hogy tisztességes munkával, tisztességes bérért dolgozhasson Gyöngyösön - közölte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!