Hírek

2008.08.09. 12:15

Fidesz: a kormány befékezi a panelprogramot

A Fidesz szerint a kormány, ígéretei ellenére, radikálisan lassítja a panelprogramot, és az ökoprogramból sem valósul meg semmi - mondta László Tamás, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten.

mti

A Fidesz szerint a kormány csak ígéreteiben gyorsítja, valójában azonban radikálisan lassítja a panelprogramot, míg a meghirdetett ökoprogramból az év végéig várhatóan semmi nem valósul meg - mondta László Tamás sajtótájékoztatón.

A politikus szerint az energia árának emelkedése miatt az egyes országok kormányai azokat a lehetőségeket keresik, amelyekkel enyhíteni tudnak a családok helyzetén, de Magyarországon nem így történik. A politikus úgy vélte, ez Gyurcsány Ferenc kormányfő és a kormány tehetetlenségét mutatja. Erre a tehetetlenségre azonban az emberek "ráfizetnek" - jegyezte meg.

A Fidesz lakótelepi munkacsoportjának vezetője azt mondta: a gáz árának őszi, ismételt emelése ma már nem kérdés, ami leginkább a lakótelepen élőket érinti, hiszen a panellakásokban olyan a fűtési rendszer, hogy az emberek nem tudnak takarékoskodni. Megjegyezte: azonnali cselekvésre volna szükség, hiszen a lakótelepeken élő családok októberben megkapják az első jelentősen megemelt távfűtésszámlát.

László Tamás szerint a megoldás a Fidesz és a KDNP által a távhődíj áfatartamának csökkentésére kidolgozott, az Országgyűlésnek benyújtott javaslat lehet. Emlékeztetett: a frakciószövetség a távő áfatartamát húsz százalékról ötre csökkentené. Arra az újságírói kérdésre, hogy e javaslatnak idén lehet-e eredménye, a politikus azt mondta: ahhoz, hogy az őszi fűtési szezonra kedvező változás legyen, már elkésett bármiféle lépés. Úgy vélte, ha javaslatuk esetleg kedvező fogadtatásra talál akkor is már csak januártól lehet a díj mérséklésével számolni.

A politikus közölte: a Fidesz-KDNP által benyújtott javaslat elfogadása azt jelentené, hogy a távfűtéses lakásban élő családok évente csaknem 36 ezer forintot takaríthatnának meg. Hozzátette: Magyarországon 640 ezer lakást fűtenek távhővel, ami csaknem 1,6 millió embert érint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!