Hírek

2008.08.08. 13:09

Fidesz: informatikai kordon a kormány körül?

A Fidesz szerint a kormányszóvivői honlappal "informatikai kordont" húzhat maga köré a kormány, vagyis az oldal alkalmas lehet a "modern cenzúra" megvalósítására, a kényes kérdések kikerülésére

mti

Cser-Palkovics András a Fidesz helyettes szóvivője többek között azt kifogásolta, hogy az online tájékoztatókon az eddigi tapasztalatok szerint 5-6 kérdésre lehet csak választ kapni, korlátozott a kérdésfeltevésre rendelkezésre álló karakterszám, és az újságíróknak nincs visszakérdezési lehetőségük, szemben az élő sajtótájékoztatóval.

A politikus azt is felrótta, hogy az online kormányszóvivői  tájékoztatók képminősége rossz, így nem használhatják a televíziók. "Olyan, mintha ez az oldal alkalmas lenne a modern cenzúra megvalósítására,(...) a kényes kérdések kikerülésére, (...) az élő kormányszóvivői tájékoztatók számának csökkentésére, vagyis ez a honlap alkalmas lehet egy informatikai kordon felállítására a kormány körül" - fogalmazott a helyettes szóvivő, aki az ügyben írásbeli kérdéssel fordult Kiss Péter kancelláriaminiszterhez.

Hangsúlyozta: remélik, nem arról van szó, hogy a jövőben a kormány tagjai és a kormányszóvivők "szerverek és klaviatúrák mögé bújva akarják megmondani, hogy ők miről akarják tájékoztatni a nyilvánosságot".

A politikus arra vár választ a kancelláriaminisztertől, hogy a kormányszovivo.hu helyettesíti-e a hagyományos kormányszóvivői tájékoztatókat, csökken-e a jövőben az élő tájékoztatók száma, és mit lehet tenni, hogy az újságíróknak azonos lehetőségeik legyenek mindkét típusú tájékoztatón.

A fideszes képviselő emlékeztetett arra is, hogy a kormány továbbra sem ad érdemi választ azokra a szakértői véleményekre, amelyek irreálisan magasnak tartják a kormányszóvivő honlapra kifizetett 200 millió forintot. Szerinte ez felesleges pénzkidobás volt, a honlapot sokkal kevesebből, vagy akár teljesen ingyen el lehetett volna készíteni a Miniszterelnöki Hivatal honlapján és  köztisztviselőivel.

Cser-Palkovics kijelentette: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hibás, amiért a kormányzati politika mára szinte divatot csinált abból, hogy 10-100 milliókat költenek el soha meg nem valósuló beruházásokra, vagy teljesen felesleges dolgokra.

Daróczi Dávid kormányszóvivő online tájékoztatóján azt mondta: "ne hagyják magukat becsapni, nem kevesebb, hanem több lehetőségük van (az újságíróknak)".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!