Hírek

2008.08.25. 13:10

Hiller: hagyomány és újítás

A hagyományok megőrzését és az újítás egységét nevezte jó iránynak a magyar oktatásügy előtt álló kérdések megoldására Hiller István szakminiszter a VII. Nevelésügyi kongresszus hétfői megnyitóján tartott előadásában a fővárosban.

MTI

A tárca vezetője, utalva arra, hogy a világon mindenütt keresik a válaszokat az oktatásügy és nevelés kérdéseire, kiemelte: nincs általános recept, azt nekünk magunknak kell vitákon keresztül kiérlelnünk, kidolgoznunk. A nevelés és oktatás ügye "össztársadalmi tevékenység" - hangoztatta.

Válaszút előtt állunk, s a helyes megoldás nemzedékek életét határozza majd meg. A kérdés azonban nem egyszerűsíthető le porosz vagy angolszász oktatási mintára - tette hozzá.  Az iskola a társadalom minden problémáját nem tudja megoldani, nem is lehet a feladata, de nélküle nem megy - közölte.

A miniszter szólt arról is, hogy az Új Tudás program végrehajtása megkezdődött és jelenleg is zajlik, a szükséges közoktatási törvénymódosításokat elfogadta a parlament, újabbak már nem várhatók.

A tárca vezetője kiemelt helyen említette a tehetséggondozást, és az iskolafelújítást. Utóbbiak a legközelebbi jövőben megkezdődnek  - ígérte, hozzátéve: ezzel párhuzamosan folytatódnak az informatikai  fejlesztések is. Jó iskola azonban nincs jó pedagógus nélkül, ezért a következő évi költségvetés már tartalmazza azokat a tételeket, amelyek a pedagóguspálya presztízsének emelését szolgálják - mondta.

Hiller István előadásában a szakképzést a magyar gazdaság legégetőbb kérdésének nevezte és gyakorlatorientáltabbá tételét szorgalmazta. Kifejtette: a szakmai szervezetekkel, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve ez az irány a domináns, és a Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozása is ezt a célt szolgálja.

Összegzése szerint az első eredmények már láthatóak. A miniszter  közölte: csak annak a fiatalnak van esélye, akinek van szakmája,  szakképzettsége, diplomája. Más esetben folytatódik, ami eddig volt  "segély segély hátán".

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdaság szempontjából jónak látta Hiller István megközelítését. Azt mondta: az az irány, amelyen a szakképzés halad, jó, ezen az úton kell továbbmenni. A gazdasági versenyképességet hátráltatja, ha nem áll rendelkezésre megfelelő számú és képzettségű munkaerő. Ez nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára igaz - mondta. Hangsúlyozta: munkaerőpiac-orientáltabb képzésre van szükség, ugyanakkor Magyarország az első fontos lépést már megtette azzal, hogy felismerte a tudás fontosságát.

Elmondta: azt szeretnék, ha 2012-ig a szakképzés a tizedik évfolyamokon is elindítható lenne, a kamarákat bevonnák a felsőoktatásban a természettudományos képzésbe, s növekedhetne szerepük a felnőttképzésben és az iskolarendszeren kívüli oktatásban. Kiss Péter kancelláriaminiszter az egész életen át tartó tanulás fontosságát emelte ki a tanácskozáson.

Kitért ugyanakkor arra is, hogy vannak olyan társadalmi csoportok, akikhez a jelen keretek között automatikusan nem jutnak el az intellektuális javak. Meghatározó és közös felelősség, hogy minél jobb feltételeket biztosítsunk már gyermekkorban, segítve a jobb indulást. Ehhez a korai fejlesztés fokozott támogatására van szükség - hangsúlyozta a miniszter. A tanácskozás szekcióülésekkel folytatódik, a kongresszus csütörtöki zárónapján felszólal Sólyom László államfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!