Hírek

2008.08.13. 17:47

Juhász Gábor: idén nem lesz vihar

Juhász Gábor rendészeti államtitkár az augusztus 20-i ünnepségekről

B. Veronika

– Az elmúlt években többször is történtek váratlan események az augusztus 20-i fővárosi ünnepségeken. Idén hogyan készülnek?

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Juhász Gábor rendészeti államtitkár az augusztus 20-ai ünnepségekről
[/caption]

– Az állami ünnephez kapcsolódóan idén is létrejött az Operatív Törzs, amely elősegíti a programok biztonságos lebonyolítását. Több intézkedési terv is készült, az eddigi évek tapasztalatait felhasználva. Továbbá megkértük az önkormányzatokat, hogy ellenőrizzék a lógó tetőket, leeső cserepeket. A fővárosi kertészetet megkértük, hogy ellenőrizzék a fákat, nehogy egy nagyobb széllökés esetén baj történjen. A rendőrség, a mentők és a tűzoltók is nagy erőkkel készülnek az ünnepre. Kiürítési terv is készült.

– Ha mégis baj történik, ki intézkedhet a programok leállításáról?

– A tűzijátékot az operatív irányító állíthatja le, tehát én. Valamennyi programelem leállítása és lebonyolítása is az én felelősségem, a hatályos kormányrendeletnek megfelelően. Ha olyan körülmény jut a tudomásomra, amely miatt halasztani kell vagy meg kell szakítani a tűzijátékot, akkor ezt habozás nélkül meg fogom tenni. A tűzijáték idén egyébként több helyen is megállítható lesz.

– Milyen vártalan körülmény miatt állítják le a tűzijátékot?

– Például egy nagy vihar, amely a jelenlegi tudomásunk szerint nem várható. Ha mégis, akkor a kihelyezett meteorológiai állomásokról 25-30 perccel a vihar érkezése előtt értesülni fogunk róla. Úgy gondolom, hogy 80 kilométeres szél mellett már le kell állítani a tűzijátékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!