Hírek

2008.08.02. 15:19

Kisiklott egy vonat Tolna megyében

Kisiklott egy személyvonat a Tolna megyei Dúzs és Csibrák között A jármű öt kocsival közlekedett Kaposvár-Pécs felől Budapest irányába.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A tűzoltók szerint akár súlyosabb baleset is lehetett volna - fotó: Kiss Albert
[/caption]A Teol.hu helyszíni tudósítója elmondta: az öt vagonból álló gyorsvonat Pécsről közlekedett Budapest irányába, amikor a Dúzs és Csibrák közötti szakaszon kisiklott. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a baleset azért következhetett be, mert a meleg hatására meghajlottak a sínek. A vonat utolsó kocsija felborult. A mentőszolgálat megyei ügyeletese elmondta: két személyt boka- és kéztöréssel szállítottak a dombóvári kórházba. Tíz embert könnyebb, horzsolásos és rovarcsípéses sérüléssel láttak el a helyszínen, mivel a kocsi egy napraforgó táblára dőlt, ahol darazsak csípték össze az utasokat.

A műszaki mentéshez a dombóvári, és komlói katasztrófavédelmisek érkeztek illetve érkeznek. Az helyszínen rekedteknek jelenleg a rendőrök vizet osztanak. Az utasokat buszokkal Dombóvárra szállítják. A műszaki mentés, majd a vasúti pálya és a leszakadt  felsővezeték helyreállítása bizonyosan eltart a nap végéig, de az  éjszakai órákban is folytatódhat még. Így a korlátozásokra és  késésekre a mai napon számítaniuk kell azoknak, akik a Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon utaznak - olvasható a MÁV közleményében.

Késő délután Szabó Pál közlekedési miniszter is megérkezett a vonatbaleset helyszínére. A szakminiszter helikopteren érkezett, hogy saját szemével lássa a baleset helyszínét. A légi jármű a kisiklott szerelvénytől húsz méterre landolt. Megkezdődött a kárfelmérés, a rendőrök pedig felvették az utasok adatait, majd a mintegy 35-40 ember felszállt az autóbuszra és elhagyta baleset helyszínét. A vonaton összesen, mintegy nyolcvan utaztak és mint azt korábban már megírtuk, közülük tizenegyen sérültek meg, és csak egyikük súlyosan.

Időközben a pályamunkások és karbantartók megkezdték a vasúti pálya helyreállítását. A szakasz teljes rendbetétele azonban több napig is eltarthat. Addig vonatpótló buszok szállítják majd az utasokat a vonalon. Az első információk szerint a balesetet nem eberi mulasztás okozta. A vonat személyzetét megszondáztatták, egyikük sem volt ittas.

Az egyik tűzoltó megjegyezte: isteni szerencse, hogy csak ilyen kevés a sérült, és hogy ők is csak könnyebb sérülést szenvedtek. Nem csak ő gondolta így, ugyanis mint azt a TEOL.hu helyszínről tudósító munkatársa elmondta, egy férfi vallásos szövegű zenéket dúdolt miközben gitárján játszott. Székesfehérvárról útnak indult egy daruskocsi, hogy az oldalára borult szerelvényt eltávolíthassák. Valószínűleg azonban csak az több órát vesz majd igénybe, amire a hatalmas jármű a több, mint száz kilométerre fekvő célpontig eljut.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!