Hírek

2008.08.17. 16:16

Kisvárosnyi hajléktalan ember él Magyarországon

Körülbelül 24-25 ezer hajléktalan él Magyarországon. Számuk tíz éve nagyjából változatlan, és egy ideig az is marad – mondta Halmi Dezső, a Menhely Alapítvány munkatársa vasárnap.

MTI

A legutóbbi felmérések és becslések szerint Magyarországon 24-25 ezer hajléktalan él, a fele Budapesten. A fedél nélküliek közül 3-4 ezernek az utca az otthona. Az elmúlt tíz év statisztikái alapján ez a szám stagnál. A mostani szám valószínűleg megmarad a közeljövőben is, nem lehet a helyzet szélsőséges romlásával vagy javulásával számolni – mondta Halmi Dezső a Menhely Alapítvány Civil Szigeten felállított sátránál.

Az elmúlt hetekben több sajtóhír szólt arról, hogy több budapesti egészségügyi intézmény – egyebek mellett az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet – bezárása, illetve átszervezése miatt tömegével jelentek meg új hajléktalanok az utcákon. A szakember ezzel kapcsolatban elmondta: mindennapi munkájában nem tapasztalta, hogy több fedél nélküli lenne.

Értékelése szerint vannak hiányosságai a hajléktalanellátásnak Magyarországon, de jelenleg is sok olyan projekt fut, amely javíthat a helyzeten, egyebek mellett az uniós támogatások is segíthetnek. Arról azonban nem lehet beszélni, hogy romlana a fedél nélküliek helyzete, inkább a hangsúlyok eltolódásáról van szó – fűzte hozzá.    

A jogszabályi háttér megfelelő, az új törvények alkalmazása azonban sokszor gondot okoz az államigazgatásnak. A hajléktalanellátásban dolgozóktól nagyon sok energiát von el az, hogy egy-egy kérdés tisztázása hosszú időt vesz igénybe – mondta Halmi Dezső.

Az alapítvány a szigetes megjelenésével is szeretné felhívni a figyelmet a hajléktalankérdésre. A szervezet egyebek mellett egy hajléktalan monopolyn keresztül mutatja be azt, hogy mennyire kiszolgáltatott egy fedél nélküli ember. A hajléktalanok sorsa ugyanis sokszor nem saját döntésükön, hanem a vak szerencsén múlik – erre mutat rá a társasjáték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!