Hírek

2008.08.10. 09:36

Kivonultak a grúz csapatok Dél-Oszétiából

Kivonta csapatait vasárnapra Grúzia a szeparatista Dél-Oszétiából. A grúz belügyminisztérium szerint a lépés nem jelent katonai vereséget, arra a nagyszámú civil áldozatok miatt volt szükség.

mti

Vasárnapra Grúzia kivonta csapatait az országtól elszakadni kívánó Dél-Oszétiából, ahol az orosz erőkkel vívtak harcot azért, hogy ellenőrzés alá vonják a szeparatista terület fővárosát, Chinvalit. A grúz belügyminisztérium szóvivője, Shota Utiashvili a BBC-nek azt mondta: teljesen visszavonták erőiket a területről. A szóvivő szerint a lépés nem jelent katonai vereséget, arra a nagyszámú civil áldozatok miatt volt szükség. Orosz és grúz becslések szerint Dél-Oszétiában eddig legalább 1500 áldozata van az összecsapásoknak, túlnyomó többségük civil. Mihail Szaakasvili grúz elnök szombaton már azonnali tűzszünetre szólított fel.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szombaton a dél-oszétiai határ közelében fekvő Vlagyikavkázba utazott. Putyin ezt követően azt mondta: a grúz hadsereg fellépése túllép a katonai akció fogalmán, szerinte ezek már kimerítik az oszét nép elleni népirtás fogalmát. Putyin szerint a konfliktus miatt összesen 34 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A kormányfő azt kérte, hogy a katonai ügyészség vizsgálja ki ezeket az incidenseket, különös tekintettel arra, hogy az oszét lakosság többsége orosz állampolgár. Dmitrij Medvegyev orosz államfő azt közölte: a felelősöket bíróság elé fogják állítani.

Vasárnap hajnalban is hangos robbanások hallatszottak a grúz fővárosban. A grúz belügyminisztérium szóvivője szerint az orosz gépek egy katonai üzemhez tartozó repülőteret bombáztak. Sota Utiasvili szerint három bomba csapódott be a repülőgépgyárhoz tartozó katonai repülőtérre. Senki sem sérült meg – közölte a szóvivő. A gyár Szu–25 típusú harci gépeket állít elő. A brit hírügynökség tudósítói három nagy erejű robbanást hallottak a grúz fővárosban vasárnapra virradóra. Grúzia szerint vasárnap 6000 újabb orosz katona érkezett Grúziába, további 4000 pedig tengeri úton, és az orosz erők hajnali támadásra készülnek.

A grúziai harcok Dél-Oszétián túl a másik a szakadár területre, Abháziára is kiterjednek – közölte az ENSZ-főtitkár békefenntartási műveletekért felelős helyettese. Hozzátette: Az ENSZ katonai megfigyelői arról számoltak be, hogy az abház „hatóságok” hadműveletre készülnek a Kodori-szoros felső szakaszában, amelyet feltehetően vasárnap reggel hajtanak végre. Az abház hatóságok kérték, hogy vonják ki az ENSZ katonai megfigyelőit a szorosból, de a kérést nem indokolták. A megfigyelők jelenleg az abház „fővárosban”, Szuhumiban tartózkodnak, hogy elkerüljék az esetleges grúz–abház kereszttüzet.

A grúz nemzetbiztonsági tanács titkára vasárnap hajnalban azt mondta: orosz hadihajók érkeztek az abháziai Ocsamcsira kikötőjébe, a grúz–abház határtól 30 kilométerre. A francia hírügynökség tudósítója szombaton szemtanúja volt annak, amikor a Szevasztopolban állomásozó orosz fekete-tengeri flotta legalább egy hajója elhagyta az ukrajnai kikötőt. A flotta sajtószolgálata elzárkózott minden kommentártól. Egy amerikai külügyi illetékes szombaton szintén közölte, hogy Moszkva Abháziába tervezi küldeni a fekete-tengeri flotta több hajóját.

A grúz hadsereg péntekre virradóra indított támadást a Grúzia részét képező, de elszakadásra törekvő, 1992 óta Moszkva-barát lázadók által irányított dél-oszét területeken. Grúzia nem hajlandó belemenni a különválásba, a mostani hadműveletet is az irányítás visszaszerzéséért indította. A területi vitákban kulcsszerepet játszik Oroszország. Moszkva ugyanis a lázadókat támogatja, és ellenzi Grúzia Nyugathoz való közeledését és a NATO-hoz való csatlakozását. A grúzok szerint Moszkva fel is fegyverzi a lázadókat, amit az oroszok tagadnak. A grúz lépésre válaszul Moszkva harckocsikat és csapatokat indított a térségbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!