Hírek

2008.08.15. 08:07

Kutatható lett a hírszerzők archívuma

Az amerikai nemzeti archívum csütörtökön kutathatóvá tett 35 ezer dokumentumot és személyi lapot, nyilvánosságra hozva több ezer olyan hírszerző nevét, aki a II. világháború idején a Stratégiai Szolgálatok Hivatala (OSS), a mai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elődje számára dolgozott.

Forrás: MTI

„A 750 ezer oldalnyi anyag magában foglalja az OSS-be jelentkezők pályázatát, a kiképzésükről szóló beszámolókat, ismerteti, hogy milyen feladatokat kaptak, tartalmaz orvosi információkat, értékeléseket, közli, ki milyen jutalmat, kitüntetést kapott” – adta a világ tudomására a National Archives közleménye.

E dossziék titkosságának feloldásával ismertté vált olyan hírességek neve, akik a II. világháború idején az OSS számára dolgoztak. Így például kitűnt, hogy Julia Child, aki később a francia konyha népszerűsítésével vált ismertté az amerikai tévékben, a Pearl Harbor ellen intézett japán támadás után csatlakozott az OSS-hez.

Dokumentumok olvashatók a CIA későbbi olyan vezetőiről, mint Allen Dulles vagy William Casey, illetve olyan hollywoodi színészekről, akik – mint például Sterling Hayden – szintén az amerikai hírszerzés számára dolgoztak.

Az OSS-t Franklin D. Roosevelt amerikai elnök hozta létre, amikor az Egyesült Államok 1942-ben belépett a II. világháborúba, a hírszerző ügynökség külföldön nagy kémhálózatot épített ki. 1944 végén, működésének csúcsidőszakában 13 ezer kémet és más alkalmazottat foglalkoztatott. Az OSS-t 1945-ben feloszlatták, 1947-ben lépett helyébe a CIA.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!