Hírek

2008.08.08. 15:09

Li Ning gyújtja meg a lángot

Li Ning háromszoros olimpiai bajnok egykori tornász gyújtja meg a pekingi olimpiai lángot - jelentette be az Új Kína hírügynökség.

mti

Li Ning volt az 1984-es Los Angeles-i nyári játékok legtöbb érmet szerző versenyzője, három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel. Visszavonulása után sikeres üzletember lett, a nevét viselő sportruházati cég alapítója.

Hu Csin-tao (Hu  Jintao) kínai államfő és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének bevonulásával megkezdődött a pekingi olimpia nyitóünnepségének hivatalos része a Nemzeti Stadionban.

A két közméltóság bemutatása előtt a fu nevű ősi kínai dobon játszó 2008 művész hangszerén sorra kivilágosodtak a visszaszámlálás hatalmas számjegyei. A helyi számmisztika - pontosabban a szám szerencsét hozó tulajdonsága - miatt a 8-adik hó 8-án 8 óra 8  perckor kezdődött ceremónia üdvözlő tűzijátékának elhalványulásával a 29 nyári seregszemle jelképes lábnyomai jelentek meg az égbolton, majd az aréna közepén kirajzolódott az öt karika. A házigazdák zászlajának felvonását és a himnuszt követően a papír és az írás került előtérbe, immár a Briliáns civilizáció című első felvonás részeként. Közben a nézők zöme sms-t kapott, amelyben a szervezőbizottság köszöntötte őket több nyelven.

Ekkor már természetesen mind a 102 ezer szék foglalt volt a gálán, amelyre a szervezők 60 207 jegyet bocsátottak áruba. A dísztribünön helyet foglaló politikusok között a magyar kormányt Gyenesei István sportot felügyelő önkormányzati miniszter képviselte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!