Hírek

2008.08.27. 10:57

Még tízmillió fölött a lélekszám Magyarországon

Az előzetes adatok szerint ismét csökkent a népesség Magyarországon az első félévben, de még mindig több mint tízmilliónyian élnek az országban. A népességfogyás kisebb volt, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett jelentéséből.

BAMA

„Az előzetes adatok szerint 2008 első félévében 47925 gyermek született, 2,5 százalékkal több, mint az előző év azonos  időszakában. A halálozások száma 66074 volt, ami két százalékos  csökkenés 2007. január-júniushoz képest. A természetes fogyás 18149 fő volt, 2.540-vel kevesebb az egy évvel korábbinál. A népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10 millió 35 ezer fő volt” - olvasható a KSH jelentésében.

Így a természetes fogyás mértéke a 2007. első félévi 4,1  ezrelékről 3,6 ezrelékre csökkent. A nemzetközi vándorlás miatt az ország lakossága a természetes fogyásnál kisebb mértékben, mintegy  tízezer fővel csökkent - tette hozzá a hivatal. A születésszám emelkedése és a halálozások csökkenése különböző mértékű volt az ország régióiban. Közép-Magyarország, valamint a Közép- és a Nyugat-Dunántúl születésszámának növekedése meghaladta  az országos átlagot, a Dél-Dunántúlon viszont kevesebb gyermek  született, mint egy évvel korábban. A Dunától keletre eső régiókban a születésszám csaknem azonos volt az előző évivel. Észak- és Közép-Magyarországon, illetve a Nyugat-Dunántúlon kevesebben haltak  meg az országos átlagnál, csak a Közép-Dunántúlon hunytak el többen,  mint az előző év azonos időszakában - mutat rá a jelentés.

Az egyes régiókat tekintve a természetes fogyás csökkenése Közép-Magyarországon volt a legjelentősebb, csaknem 30 százalékos, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon viszont az előző év azonos  időszakihoz hasonló nagyságrendű volt - fűzte hozzá a KSH. Az első félévben kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel  korábban. Összesen mintegy 17 ezer házasságkötés történt, a   legtöbben májusban keltek egybe - derül ki a jelentésből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!