Hírek

2008.08.11. 13:51

Megérkeztek az iratok Budapestre

Megérkeztek a Hír TV munkatársait illető ügyben az iratok a Budapesti Nyomozó Ügyészségre a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségtől – értesült az MR1 Kossuth Rádió Krónika című műsora hétfőn.

Forrás: MTI

A rádió közlése szerint a nyomozó ügyészség helyettes vezetője későbbre ígért tájékoztatást arra hivatkozva, hogy előbb tanulmányozni akarják a dokumentumokat.

Még múlt hét hétfőn Simon Ernő, Hajdú-Bihar megye főügyésze azt közölte az MTI-vel, hogy hamis vád bűntettének gyanúja miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészség az illetékes a Hír TV-vel kapcsolatos állítólagos drogügyben.

Azt is elmondta, hogy az ügyben május 22-én a Budapesti Rendőr-főkapitányságon indult eljárás kábítószerrel visszaélés bűntettének előkészületei miatt, majd július 11-én a II.–III. kerületi ügyészség áttette az ügyet az elkövetés helyszínére, Debrecenbe, ugyanis az első megbeszélésre a megbízó és a megbízott között Debrecenben került sor.

A Debreceni Városi Ügyészség vizsgálata azt derítette ki, hogy nem kábítószerrel visszaélés előkészülete történt, hanem hamis vád bűntettéről van szó, mivel „a hírtévések ellen koholt bizonyítékokat hoztak a hatóság tudomására”. Mivel ez Budapesten történt – ott tették a készítményt a tévések kocsijába – Simon Ernő közlése szerint a Debreceni Városi Ügyészség továbbítja a dokumentumokat az ügyben illetékes Budapesti Nyomozó Ügyészséghez.

Az ügy előzménye, hogy a Hír TV azt közölte: kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójában. Állításuk szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd beszélgetett egy büntetett előéletű férfival, akit Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott a figyelmébe. Az ügy nyilvánosságra kerülése után Veres János közleményt adott ki, ebben azt hangsúlyozta, hogy a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás „bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját”.

Egy hete Helmeczy László közzétett egy hangfelvételt, amelyen a közte és a drogdíler közötti beszélgetés hallható. Ez szerinte azt igazolja, hogy nem ő, illetve megbízója kereste fel a drogdílert, hanem fordítva történt. Csütörtökön pedig a Budapesti Nyomozó Ügyészségen ártatlansága alátámasztására bizonyítékként leadta mobiltelefonját és annak adatkártyáját.

Az állítólagos drogdíler múlt kedden Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnökét és a Hír TV újságíróit is megvádolta. Baráth Miklós azt mondta: Tóth Viktor kereste meg azzal, hogy valamilyen „kellemetlen” ügybe kellene keverni a tévéseket, az állítólagos drogügyletet viszont már a televízió munkatársai találták ki.

Helmeczy László állítása szerint nemcsak a Hír TV, de ügyfele is tett bejelentést a rendőrségen a készülő akcióról, de az ügyfél személyéről és arról, hol tettek bejelentést, nem nyilatkozott. Így továbbra sem tisztázott, hogy ki, hányszor és mikor tett feljelentést az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!