Hírek

2008.08.15. 18:29

Megindult a harc az Apollóért

Valósággal egymásra licitál több település azért, hogy hozzájuk kerüljön a Gyöngyöst elhagyó Apollo-beruházás. Az indiai gumigyárért megyeszékhelyek és kisebb városok versenyeznek.

Ambrus Vilmos

Több település is jelezte, hogy befogadná az Apollo-gyárat, amelynek gyöngyösi telepítésétől az indiai anyacég, az Apollo Tyres csütörtökön állt el. Pénteken valóságos licitálás kezdődött: elsőként Vantara Gyula, Békéscsaba fideszes polgármestere mondta, a város szívesen ad otthont az Apollo Tyres befektetésének, ha vállalhatóak a korábban Gyöngyös által ígért feltételek, vagy jobbak. Polgár szocialista polgármestere, Tóth József azzal csábítaná városába az Apollót, hogy az M3-as autópálya mentén kiváló infrastruktúrával rendelkezik ipari parkjuk, és rendelkezésre áll az a mintegy 50 hektáros terület is, ahol megvalósulhatna a beruházás. Godó Lajos, a hevesi körzet MSZP-s országgyűlési képviselője jelezte Bajnai Gordon fejlesztési miniszter felé, hogy Heves városa is szívesen látná az indiaiakat. Balogh Zoltán Tibor nyírbogdányi polgármester, Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője is üdvözölné a beruházást. Szolnok pedig, az a város, amely eredetileg is versenyben volt Gyöngyössel, újra tárgyalna az Apollóval. Ám bármennyire is csábítják városaink az indiai céget, tudniuk kell, hogy Lengyelország és Szlovákia is újból harcba szállhat a gumigyárért.

Az 1500 fő foglalkoztatását tervező Apollo azért távozik Gyöngyösről, mert – ahogy közleményükben írták – „a zöldmezős beruházással kapcsolatos adminisztratív eljárások váratlan késedelmet szenvedtek”. Ennek hátterében az áll, hogy Fidesz májusban bejelentette, népszavazást kezdeményez a gumiabroncsgyár építése ellen. Tatár László, a párt önkormányzati frakciójának vezetője akkor azzal érvelt: Gyöngyös és a Mátra környezete annyira túlterhelt, hogy a térség nem visel el újabb szennyező forrást. Az MSZP ezt egészen másként, valóságos szabotázsakcióként értékeli. „Orbán Viktor a hibás” – állítják a szocialisták. A kormánypárt komolytalannak tartja a Fidesz környezetvédelmi kifogásait, szerintük a kérdésben nem a gyöngyösi Fidesz, hanem maga Orbán döntött. Podolák György MSZP-s képviselő egyenesen azt mondta, soha még politikus nem ártott annyit Magyarországnak, mint Orbán Viktor.

Nemcsak az Apollo az egyetlen problémásnak tekintett magyarországi beruházás. A tavaly Dunaújvárosba települt koreai gumiabroncsgyártó Hankook jó példa erre. Az évtized legnagyobb beruházásaként aposztrofált cégnél a dolgozók arra panaszkodtak nem sokkal a gyár átadása után, hogy munkajogi törvénysértések történnek a vállalatnál. Ezért munkaügyi eljárás indult a Hankook ellen. A hatóság végül 8 millió forintos bírsággal sújtotta a koreai céget.

Nem volt problémamentes, és megindulása óta tulajdonképpen állandó botrányok kísérik a 4-es metró beruházást. A többek között civilek tiltakozása miatt az eredetihez képest évekkel később kezdődött építkezésnél az a legújabb fejlemény, hogy fel kellett függeszteni az alagútépítést a Gellért térnél. A beruházó ennek ellenére azt ígéri, a metró 2011-es átadása nem késik.

Hiesz György Gyöngyös polgármester

Hiesz György gyöngyösi MSZP-s polgármester szerint első körben 900, majd további 600 munkahely a veszteségünk, a beszállítói munkahely-igényekről, az építményadóról nem is beszélve. „Az Apollo Tyres ideérkezte minden helyi vállalkozás adóját csökkentette volna, és feleslegessé vált az az Ipari Park fejlesztésére elindított pályázatunk is, melyet lényegében a cég igényeire írtunk 300 millió forint értékben. A gyöngyöshalászi önkormányzattal kötött településhatár-módosítások 50 millió forintba kerültek, a telekvásárlásokba is több száz millió forintot ölt Gyöngyös városa, s abban már csak bízni lehet - bár a cég ezt nem jelezte eddig - hogy az indiaiak nem kérnek kártérítést a gyöngyösi önkormányzattól” – mondta el a politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!