Hírek

2008.08.27. 14:41

Minden idők legerősebb rengése Szibériában

Az első hírek szerint a rengés csak pánikot okozott, áldozatok nincsenek és nem keletkeztek jelentős károk.

Forrás: MTI

Nagy erejű földrengés rázta meg szerda reggel Szibéria keleti térségét, de az első hírek szerint csak pánikot okozott, áldozatok nincsenek és nem keletkeztek jelentős károk.

A helyi idő szerint délelőtt 10.35-kor történt földrengést a Richter-skálán mért 9-es fokozatúra tette az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi hivatala, de a hongkongi és az egyesült államokbeli földtani intézet egyaránt 6,3-as erősséget mért (a rengés erejét logaritmikus skálán meghatározó Richter-skála 1935-ös bevezetése óra a legerősebb, 9,3 erősségű rengést 2004. december 26-án, a Szunda-árok északi részén (Szumátra) mérték).

A földrengés epicentruma Bajkalszk várostól mintegy harminc kilométerre északkeletre - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója. A városban 8-as, Irkutszkban 6-7-es erősségű rengéseket mértek, Uszolje, Szibirszkoje, Angarszk és Cseremhovo városokban a rengések erőssége 5-ös volt, de a magasabb épületek lakói még Tomszkban is megérezték a földrengést.

A rendkívüli helyzetek helyi illetékesének tájékoztatása szerint Irkutszkban az első földlökés pánikot váltott ki, az emberek kirohantak az utcára, és jó egy órára megbénult a város. A környék nagyobb gyáraiban nem esett kár. A termelést mindenesetre leállították többek között a környezetszennyezése miatt sokat vitatatott cellulózgyárban, ahol a víztisztító berendezések működnek - mondta az illetékes.

Összeomlott viszont több szolgáltatás, így a mobil hálózat is, kijavításán dolgoznak.

A helyi földtani intézet szerint további földlökések nem várhatók, s a Bajkál-tó fenekének profilja nem teszi lehetővé árhullámok (cunamik) kialakulását.

Más kutatók már azt is bejelentették: a rengések nem zavarják meg a tó fenekén néhány éve felfedezett vulkánok kutatásával foglalkozó expedíció munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!