Hírek

2008.08.26. 09:50

Nyomorog az Obama-fivér

George Hussein Obama 26 éves és nagy szegénységben él a kenyai Nairobiban. És nem mellékesen ő az amerikai demokrata párt elnökjelöltjének féltestvére. Kiléte ugyan nem volt titok de mind ez ideig nem sokan látták.

MR

Az ismert magazin, a Vanity Fair olasz munkatársai sem pénzt, sem fáradságot nem kímélve kutattak Obama féltestvére után. Sikerrel jártak. Korábban inkább csak írtak róla, most végre beszéltek is vele az újságírók. De miért volt ilyen nehéz becserkészni?

– Szégyellem magam, és kínos ez nekem. Én szegény vagyok, szakmám sincs, idősebb féltestvérem meg akár az Egyesült Államok elnöke is lehet. Nem akarok ártani neki. Például azzal, amit rólam írnak: hogy napi egy dollárból kell megélnem, és a gazdag rokonaim hallani sem akarnak felőlem. Ez egyszerűen nem igaz. Bár tény, pénzem az nem sok van, de az államokban élő anyám rendszeresen támogat – nyilatkozta George Obama. És még kifejtette: helyzetéről ő maga is tehet.

Obama mellé állnak-e a Hillary-hívek?

A Colorado állambeli Denverben kedden kezdődött el a demokrata párt elnökjelölő kongresszusa. Hogy ki is lesz a jelölt az államfői posztra, már régóta nem kétséges. Ilyen szempontból ez a mostani pártértekezlet nem túl érdekes. Ami kérdés, hogy a versenyfutásban második helyre szorult Hillary Clinton képes-e rávenni saját, Obamát elutasító híveit, hogy mégis támogassák pártbeli legyőzőjét. Mert ha ez nem sikerül, az komolyan veszélyeztetheti Obama végső győzelmét, novemberben. És persze a párton belüli viszonyokat is.

– Soha nem fűlt a fogam a tanuláshoz, csak úgy tengtem-lengtem. Ideje megkomolyodnom! Most szakmát tanulok, szerelő leszek – egészítette ki önvallomását. – Jelenleg lakásom sincs, egy kétszer-háromméteres szobában élek. De már nem sokáig.

A testvérek apja közös, de ők mindössze kétszer találkoztak. Először több mint 21 éve. Az elnökjelölt Barack erről önéletrajzi könyvében azt írta: „az öcsém akkor ötéves volt. Nem sok szót váltottunk.” Másodszor két éve, Barack Obama afrikai körútja során jöttek össze. „Az öcsém nagyon idegennek tűnt. Mintha semmi sem fűzött volna egybe minket” - így látta a találkozást Barack. George pedig a leírtakat most ezzel egészíti ki: „nagyon kívánom, hogy elnök legyen. De nekem ebből szinte semmi hasznom sem származna. ezért van az, hogy ha tehetem, letagadom a rokonságunkat” - fejeződik be a brit lap interjúja az amerikai elnökjelölt Afrikában élő féltestvérével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!