Hírek

2008.08.27. 14:36

Rendkívüli magyar diákolimpiai sikerek

Három arany, tizenegy ezüst és négy bronzérmet szereztek a nemzetközi diákolimpiákon a magyar diákok

Forrás: MTI

Az oktatási tárca MTI-hez szerdán eljuttatott összegzése szerint a magyar diákok a nemzetközi filozófiai, fizikai, matematikai, kémiai, informatikai és földrajzi diákolimpiákon érték el a kimagasló eredményt.

"A szaktárgyi olimpiákon elnyert siker nemcsak a diákok, hanem az egész ország dicsősége, hiszen nagyban hozzájárul a magyar oktatás és tudomány nemzetközi elismertségének további növeléséhez" - írta közleményében a szaktárca.

A minisztérium felidézte, hogy a kémiai diákolimpiára, amelynek idén a magyar főváros adott otthont, júliusban 66 országból 257 versenyző érkezett. A magyarok egy aranyat és három ezüstöt gyűjtöttek be. A magyar csapat az országok nem hivatalos versenyében 9. helyezést ért el.

A Vietnamban, Hanoiban rendezett fizikai diákolimpián egy ezüst és három bronzérmet, valamint egy dicséretet szerzett a magyar csapat, és ezzel a résztvevő 82 ország között az összesített pontversenyben a 28. helyet érte el.

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpián Madridban 97 ország 535 diákja vett részt. A magyar csapat egy arany és négy ezüstéremmel a 10. helyen, az EU tagállamai közül az első helyen végzett.
Az informatikai diákolimpián 78 ország 283 versenyzője vett részt. A magyar diákok egy aranyéremmel, két ezüstéremmel és egy bronzéremmel tértek haza. A nem hivatalos, összpontszám szerinti rangsorban Magyarország 9. helyezést ért el. Ezzel az eredménnyel az Európai Unió országai közül Lengyelország mögött a 2. helyezést szerezte meg a magyar csapat. Az éremtáblázaton egész Európában csak Oroszország csapata előzte meg a magyarokat.

A tunéziai Karthagóban tartott földrajzi diákolimpián egy ezüstérem volt a magyarok mérlege. A romániai Iasiban tartott nemzetközi filozófiai olimpián két diák dicsérettel szerepelt - közölte a szaktárca.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!