Hírek

2008.08.24. 09:04

Schmitt Pál csalódott és összefogást javasol

Magyarország a nemzetek rangsorában a 20. vagy 25. helyen végez a pekingi olimpián - a férfi vízilabda-válogatott döntőbeli eredményétől függően. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke csalódott a szereplést illetően, mert szerinte a háromszor hat érem benne volt a csapatban.

MTI

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke csalódott a szereplést illetően, úgy véli háromszor hat érem benne volt a csapatban. "Én is csalódott vagyok a vártnál gyengébb teljesítmény miatt, többet vártam - mondta Schmitt a MOB sajtótájékoztatóján. - Ugyanakkor senkit nem illetek negatív szóval, a szakszövetségeknek kell megmondaniuk az okokat, nem kell egymásra mutogatni. Százhetven nagyszerű sportember képviselte a magyar színeket Pekingben, ők bejutottak a világ legjobb 10 500 sportolója közé." Schmitt hozzátette, amikor az olimpia előtt úgy nyilatkozott, hogy minden éremből hatot vár, hozott anyagból dolgozott. "Megnéztem, mit várnak a szakszövetségek, s az összesítést elosztottam kettővel, így jött ki a 18 érem. Ez benne volt a csapatban. Nyolc olyan helyzet akadt az olimpián, amikor egyetlen tuson vagy ponton múlt az érem."

A MOB-elnök hangsúlyozta, büszke arra, hogy egyetlen doppingeset sem volt a magyar csapatban, s sikerült, ha nem is nagy számban, ismét példaképeket állítani a fiatalok elé. A jövőbeni eredményes szerepléshez pedig a döntéshozók segítségét kérte. "Ahogy elvárjuk a szakszövetségektől, hogy készítsék el értékelésüket, ugyanúgy kérjük a döntéshozókat, pártoktól függetlenül, hogy nézzék meg saját teljesítményüket, ha azt akarják, hogy versenyben maradjunk. Tisztelettel kérjük őket, a magyar sporttudomány, a létesítmények, a sportegészségügy finanszírozását, az egyesületek, szövetségek, edzők anyagi és erkölcsi megbecsülését értékeljék ki."

"Ezeken a területeken feltétlenül előrébb kell lépnünk, elsősorban a finanszírozás és a szemlélet területén. Vessék össze az adatokat, nézzék meg az Európai Unió nyitott könyveit, hol tartanak más országok, s vonják le a következtetést. A MOB is kész széleskörű összefogást kezdeményezni." Schmitt kérdésre válaszolva kijelentette, ha volt is olyan illúzió, hogy Magyarország sportnagyhatalom, azzal le kell számolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!