Hírek

2008.08.16. 13:28

Súlyos gázmérgezés történt Németországban

Több tucatnyian szenvedtek gázmérgezést az észak-rajna-vesztfáliai Mönchengladbachban, ahol egy rossz lakkgyári oltóberendezés miatt került nagy mennyiségű széndioxid a levegőbe.

mti

Tíz ember kórházba került, hármat újra kellett éleszteni. A talaj közelében felgyülemlett, a szélcsend miatt nehezen oszló széndioxidot helikopterrel igyekeznek szétkeverni.

Hetvenkét ember szenvedett gázmérgezést szombaton az észak-rajna-vesztfáliai Mönchengladbachban, egy helyi lakkgyárában történt üzemi baleset következtében - közölte a város szóvivője. Az üzemi dolgozók, tűzoltók és helyi lakosok széndioxidot lélegeztek be. Tíz embert kórházba szállítottak, hármat közülük újra kellett éleszteni. A baleset oka, hogy az üzemben tűz keletkezett, és az oltóberendezés műszaki hibája miatt széndioxid került a levegőbe.

A rendőrség az üzem egy kilométeres körzetében lezárta a területet. A környező lakóházakban élőket felszólították, hogy nyissák ki ablakaikat, és menjenek a felsőbb emeletekre, mert a gáz a talaj közelében marad. Bár a széndioxid nem mérgező, kiszorítja az oxigént, és az emberek, nem jutván levegőhöz, megfulladhatnak.

Noha a műszaki hibát délig elhárították, a szélcsend miatt a gázmérgezés veszélye változatlanul fennáll. A széndioxid oszlopként áll a levegőben, ezért a tűzoltók helikoptert vetettek, hogy a rotorjával oszlassák szét a gázt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!