Hírek

2008.08.20. 18:50

Szatmári szilvatortával ünnepelt az ország

Igazán finomra sikeredett az ország 1008. születésnapjára megálmodott szatmári szilvatorta. Nem is csoda, hiszen hétfő óta mintegy 150 cukrászat legjobb mesterei szorgoskodtak rajta.

Boda Veronika

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Finomra sikeredett az ország 1008. születésnapjára megálmodott szatmári szilvatorta - fotó: Kerék Ágnes
[/caption] Végy tíz liter eredeti szatmári szilvapálinkát, 30 kilogramm szilvalekvárt, 80 kilogramm aszaltszilvát, 20-20 kilogramm marcipánt és csokoládét, 100-100 kilogramm vajat és porcukrot, 120 kilogramm lisztet és 3000 tojást, 30 mestercukrászt, és süsd meg az országnak születésnapi tortáját. Vidd ki a Kossuth térre, adj hozzá néhány hírességet, és máris kész a káosz: a nagymamák a tűző napon egymást tapossák egy-egy szelet omlós süteményért. Ha ez nem volt elég, szervezz egy ötezres rendezvényt egy alig ötszáz embert is befogadni képes térre, lehetőleg olyanra, ahol árnyékot messziről sem látni.

A tömegnek azért adj vizet, lehetőleg lajtoskocsiból, a tér egy messzi-messzi pontján. Padokat, ülőalkalmatosságokat ne szerezz be, a kedves turista üljön a sátrak elé kirakott padokra, de csak akkor, ha már megvette a megfelelő dózisú cukrozott üdítőitalt a tömegtől és melegtől üvöltő gyerekének, vagy a hűsítő keserű sört a tikkadt apukáknak. Ha mindez megvan, vedd körbe őket pónilovakkal, egymást érő összezsúfolt sátrakkal, vásári mutatványosokkal, lehetőleg annyival, hogy élvezni már ne tudják azt a sokféle népi mulatságot, amit a gondos szervezés az ország születésnapját megünneplendő számukra kitalált. Desszertként, ha a tortából nem jutott, szórakoztasd a népet: a tűző napra kihelyezett ügyességi játékokkal vagy Szent István király hőstetteit bemutató előadással.

Az államalapítás 1008. évfordulójára megálmodott központi ünnepséget idén a Kossuth téren tartották. A népi hagyományokat felvonultatva az érdeklődő többezres tömeg igazán színes programokon vehetett részt: pónilovaglás, lovagi torna, bábelőadás, ökörsütés várta a legkisebbeket és a legnagyobbakat is egyaránt. A Pataki Cukrászat pedig erre az alkalomra megálmodta az Ország Tortáját: eredeti szatmári szilvapálinkából készült 4000 szeletes ünnepi édességet kínáltak mindenkinek.

A Miniszterelnöki Hivatal felkérésére elkészült hungarikumot a Szent István király udvara nevű rendezvényen mutatták be. Hétfő óta több száz kilogramm alapanyagot dolgoztak fel a mestercukrászok, a receptet pedig Mácsai Dániel álmodta krémesen könnyűvé. „Jövőre 10 000 szelet tortát tervezünk, ötletek pedig már most is vannak” – mondta a mestercukrász, miután látta, hogy a marcipános finomságot délután négyre maradék nélkül elfogyasztották. A legnagyobb, 50 kilogrammos és több, mint 1,5 négyzetméteres tortát pedig hírességek osztották szét. A kétszáz szeletes szatmári szilvatorta szeleteit azok a gyerekek kapták jutalmul, akik a történelmi játszóház valamennyi próbáját kiállták, megszerezve ezzel a király vitéze oklevelet. Nemcsak a gyerekek, a felnőttek is megkóstolhatták az Ország Tortáját: 250 forintos ünnepi áron vásárolhatott bárki belőle.

Annak sem kell aggódnia, akinek a sorban állás ellenére nem jutott a finomságból: az ország 150 kézműves cukrászdájában egész évben megkóstolhatják a születésnapi édességet. Még ha az nem is az ünnepi torta lesz. 

Szatmári szilvatorta otthon is készíthető

Tortalap:

Készítsünk piskótatésztát, rumban felforralt aszaltszilva-darabokkal, kevés darált dióval. Ízesítésnek adjunk hozzá kevés reszelt citromhéjat és fahéjat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. De figyeljünk, nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik. Három darab, körülbelül egy centiméter vastag lapot süssünk, ha kihűlt, egyik felét porcukrozzuk meg.

Krémek:

A tortába marcipán- és csokoládékrém is kerül, ezek összetevőit a nagymama szakácskönyvéből is kileshetjük. (Marcipánkrém: 1,3 dl tej, két tojás sárgája, keserű és 1X-es marcipán, cukor. Csokikrém: 9 centiliter tej, egy tojássárgája, kakaómassza, cukor) A lényeg a szilvapálinkás szirup, amely 3 centiliter eredeti Szatmári szilvapálinka és szintén 3 centiliter, 50 százalékos cukorszirup keverékéből áll.

Betöltési technológia:

A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval. Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát (azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak). A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a csokikrémet beletöltjük, de nem az összeset, mert kell hagyni egy keveset a tetejére is. Ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a marcipánkrém háromnegyed részét. Most jöhet a harmadik megkent piskóta, amire a maradék marcipánkrémet rákenjük, és a félrerakott csokikrémmel megmárványosítjuk a felületét (legegyszerűbb a csokikrémet nagyobb foltokban a marcipánra kenni, majd villával vagy késsel egybehúzni). Hűtőbe rakjuk, kb. 3 óra elteltével szeleteljük és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt mandulával díszítjük.

Készítsünk piskótatésztát, rumban felforralt aszaltszilva-darabokkal, kevés darált dióval. Ízesítésnek adjunk hozzá kevés reszelt citromhéjat és fahéjat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. De figyeljünk, nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik. Három darab, körülbelül egy centiméter vastag lapot süssünk, ha kihűlt, egyik felét porcukrozzuk meg.

Krémek:

A tortába marcipán- és csokoládékrém is kerül, ezek összetevőit a nagymama szakácskönyvéből is kileshetjük. (Marcipánkrém: 1,3 dl tej, két tojás sárgája, keserű és 1X-es marcipán, cukor. Csokikrém: 9 centiliter tej, egy tojássárgája, kakaómassza, cukor) A lényeg a szilvapálinkás szirup, amely 3 centiliter eredeti Szatmári szilvapálinka és szintén 3 centiliter, 50 százalékos cukorszirup keverékéből áll.

Betöltési technológia:

A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval. Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát (azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak). A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a csokikrémet beletöltjük, de nem az összeset, mert kell hagyni egy keveset a tetejére is. Ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a marcipánkrém háromnegyed részét. Most jöhet a harmadik megkent piskóta, amire a maradék marcipánkrémet rákenjük, és a félrerakott csokikrémmel megmárványosítjuk a felületét (legegyszerűbb a csokikrémet nagyobb foltokban a marcipánra kenni, majd villával vagy késsel egybehúzni). Hűtőbe rakjuk, kb. 3 óra elteltével szeleteljük és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt mandulával díszítjük. Finomra sikeredett az ország 1008. születésnapjára megálmodott szatmári szilvatorta - fotó: Kerék Ágnes Torta -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!