Hírek

2008.08.25. 03:01

Távmunkás leszek, mi változik?

ÚJ FORMA – Olvasónk eddig bejelentett munkaviszonyában mindennap bejárt a munkahelyére. Hamarosan távmunkásként alkalmazzák. Mik a jogai és a kötelességei?

R. V.

A munkavégzés helye és módja eltérő a távmunkánál, a díjazás azonban ugyanaz. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A munkavállaló az általa választott helyen (nem a munkaadó székhelyén), bizonyos informatikai eszközökkel végzi a munkát. Az esetek többségében számítógéppel. Ezen továbbítja az anyagot a munkáltatónak, illetve fogadja tőle azt.

A munkaszerződésben ki kell kötni, hogy a munkáltató és a munkavállaló ezentúl hogyan fogja tartani a kapcsolatot. A megváltozott formából származó költségeket a munkavállaló elszámolhatja. Ilyen lehet a telefon, a számítógép, az internet- és az áramhasználat. Természetesen olyan mértékben, amennyire azt a munkafeladat indokolja.

Az eszközöket – ha nincs róluk külön megállapodás – a munkáltató biztosítja. A munkáltató köteles minderről tájékoztatni a távmunkást. Továbbá arról is, hogy milyen hátrányok érhetik őt a megváltozott munkaformából adódóan. Fontos tudni, hogy a munkáltató ellenőrizheti a munkavállalót a megjelölt ingatlanon, amely általában az érintett saját lakása. Vagy telefonon is felhívhatja, akár napjában többször is, és rákérdezhet, hogy halad a feladataival. A távmunka keretei között talán még jobban kell dolgozni, mint a munkaadó telephelyén.
A munkáltató megnézheti a számítógépét is, amelyen nyomon követhető: elvégzi-e a dolgozó a munkát, ami ki van neki szabva.

A munkavállaló saját maga dönthet munkaideje felől (kötetlen munkaidő), feltéve, ha a munkáltató erre nézve másképpen nem rendelkezik. Fontos, hogy a munkaszerződés mindent egyértelműen rögzítsen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!