Hírek

2008.08.07. 14:03

Tisztázódott Helmeczy szerepe?

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke üdvözli, hogy az utóbbi napokban nyilvánosságra került információk szerint tisztázódott Helmeczy László szerepe a Hír TV-s újságírók állítólagos drogügyével kapcsolatban.

mti

Egy-két hét múlva várható döntés arról, hogy a beérkezett panasz ügyében elrendelik-e az előzetes fegyelmi vizsgálatot – közölte Bánáti János. Hozzátette: szerdán a ferencvárosi szurkolók pártolói körétől érkezett panasz Helmeczy László ügyvéddel kapcsolatban.

A beadvány az első sajtóhíreken alapulhat, amelyekben arról volt szó, hogy az ügyvéd hamis bizonyítékokat akart előállítani televíziós újságírók ellen – mondta a kamarai elnök.

„Nem kívánom megelőlegezni a folyamatban lévő különféle hatósági eljárások végeredményét, de azt mindenképpen szeretném hangsúlyozni: nagyon örülök annak, hogy az utóbb nyilvánosságra került információk, így többek között Baráth Miklós sajtónyilatkozatai teljesen egyértelműen cáfolják azt a korábbi információt, hogy egy ügyvéd, méghozzá a köztiszteletben álló Helmeczy László súlyos, hivatásával összeférhetetlen bűncselekményt követett volna el; hogy kifejezetten hamis bizonyítékokat koholt volna, amikor együttműködött Baráth Miklóssal abból a célból, hogy a Hír-televíziós újságírók távollétében a kocsijukba kábítószert csempésszen, és ezután rendőri akcióval megbuktassák őket” – fogalmazott Bánáti János.

Hozzátette: panaszügyekben általában a fegyelmi megbízott előzetes vizsgálatot rendel el; az erről szóló döntés ebben az ügyben – az ítélkezési szünetre, a nyári szabadságolásokra tekintettel – várhatóan egy-két hét múlva születhet meg a Budapesti Ügyvédi Kamaránál.

Ha elrendelik az előzetes vizsgálatot, akkor először az érintettet hallgatják meg, majd – a fegyelmi megbízott belátása szerint – gyűjthetnek további információkat is. Ezután dönt a Budapesti Ügyvédi Kamara arról, hogy szükséges-e a fegyelmi eljárás elrendelése – mondta Bánáti János.

A Hír TV augusztus elsején közölte, hogy kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójában. Állításuk szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd beszélgetett a büntetett előéletű Baráth Miklóssal, akit Veres János pénzügyminiszter kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott a figyelmébe.
A rendőrök csak sütőport találtak a tévések kocsijában.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után Veres János közleményt adott ki, ebben azt hangsúlyozta, hogy a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás „bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját”.

A kedd óta nyilatkozó Baráth Miklós az ügyben megvádolta a pénzügyminiszter volt kampányfőnökét és a Hír TV újságíróit is, amikor arról beszélt: Tóth Viktor, Veres János volt kampányfőnöke kereste meg azzal, hogy valamilyen „kellemetlen” ügybe kellene keverni a tévéseket, az állítólagos drogügyletet viszont már a televízió munkatársai találták ki.

A Hír TV hírigazgatója szerint ugyanakkor a „drogsztorit” nem a Hír TV találta ki, Helmeczy László ügyvéd pedig közölte: beperli a Hír TV-t.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!