Hírek

2008.08.22. 07:00

Új tanév, új szabályokkal

Az esélyegyenlőség és a központosítás jegyében kibővítették az Oktatási Hivatal jogosítványait: összeállítja a feladatlapokat, majd határozhat is a felvételről. Lesz egységes óvoda-bölcsőde is.

Vég Márton

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Bármely középiskola, amely írásbeli felvételi vizsgát szervez, csak az Oktatási Hivatal központi írásbeli feladatlapját teheti majd a diákok elé - fotó Kallus György
[/caption]Hamarosan indul a tanév, és mint mindig, úgy ezúttal is számos változásra kell számítani. A legfontosabb: az oktatási tárca tanévkezdő kiadványa szerint bármely középiskola, amely írásbeli felvételi vizsgát szervez, csak az Oktatási Hivatal központi írásbeli feladatlapját teheti majd a diákok elé. Új szabály az is, hogy a hat vagy nyolc évfolyammal működő középiskolák nem szervezhetnek szóbeli felvételi vizsgát. Mindez az esélyegyenlőség zászlaja alatt úgy történik, hogy a szakminisztérium ígérete szerint az iskolák önállósága, szakmai autonómiája nem fog csorbulni.

Bevezetnek egy új, többcélú intézményt, az egységes óvoda-bölcsődét. Ilyen intézményt csak akkor létesíthet az önkormányzat 2009-től, ha nem köteles önálló bölcsődét működtetni. Valamint a gyermekek száma nem teszi lehetővé, hogy külön-külön óvodai, illetve bölcsődei csoportot hozzanak létre. Tudni kell, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szülei óvodáztatási támogatásban részesülhetnek, ha a gyermeket még 5 éves kora előtt beíratják óvodába. Mindez még kevés a húszezer forinthoz: gondoskodni is kell arról, hogy rendszeresen járjon oda.

Hatvanban lesz az országos tanévnyitó

Már csak tíz napot pihenhetnek a diákok és véget ér a csaknem két és fél hónapos vakáció. Szeptember 1-jén mintegy 1,4 millió diák számára kezdődik meg a 2008/2009-es tanév. Az országos tanévnyitót Hatvanban tartják. Az oktatási tárca tájékoztatása szerint az új tanévben az általános iskolákban 101 ezer, a szakközépiskolákban 46300, a gimnáziumokban 43300, a szakiskolákban 31700, míg a speciális szakiskolákban 2800 elsős ül be az iskolapadba. Általános iskolákban az idén a tavalyi 809 ezerrel szemben 795 ezer diák tanul majd.

Változás még, hogy a Nemzeti Alaptanterv a jövőben kötelező rendelkezéseket állapíthat meg a helyi tanterv elkészítéséhez. Az Oktatási Hivatal ugyanis a korábbiaknál komolyabb jogosítványokat kapott az egyenlő bánásmódot sértő iskolai intézkedések orvoslására. Például határozatot hozhat a felvételről, és bizonyos esetekben kijelölheti, hogy melyik óvodának, iskolának kell helyet biztosítania a gyereknek.

A Fidesz szerint a felsorolt módosítások ellenére a lényeg nem változik: az új tanévben további forrásokat vonnak ki az oktatásból. Ez szerintük azt jelenti, hogy bizonyos évfolyamokon akár 25-30 százalékkal is csökkenhet az egy diákra jutó normatívák összege. Érdemi pedagógusi béremelés pedig 2002 óta nem volt. „A szülők pedig azt látják, hogy drágulnak a tankönyvek, az utazási költségek, az étkezés, így a gyerekeket nevelő családok egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek” – olvasható a Fidesz közleményében.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) úgy látja, kisebb mértékű elbocsátás sem lehetséges a közoktatás minőségének további romlása nélkül. „A közoktatás minőségét és a dolgozók életkörülményének javítását egyszerre eredményező intézkedés lenne az általános illetményemeléssel együtt a kezdők és az őket felkészítő kollégák kötelező óraszámának csökkentése. Ez alkalmas lehet a pedagógusok elbocsátásának megakadályozására” – mondta Kerpen Gábor. A PDSZ elnöke egyúttal jelezte: számukra nem támogatható az a tervezet, amely elfeledkezett a 21 évnél hosszabb ideje tanítókról, akik „egy fillér pótlékban sem részesülnének”. Becslése szerint mindezek alapján – a teljesből részmunkaidőbe helyezettekkel együtt – több ezer közoktatási dolgozót bocsátanak el.

Sokba kerül a tanévkezdés

Az idei tanévkezdés legalább 30 ezer forintos költséget ró azokra a szülőkre, akiknek a gyermeke először veszi hátára az iskolatáskát. A tanszerek beszerzése mellett a tankönyvek megvásárlása is jelentős, több tízezer forintos terhet jelent. A fővárosban a legolcsóbb iskolatáska 8150, a legdrágább 12200 forintba kerül. Kisméretű tolltartó kapható 640 és ezer forintért, felszerelve a legolcsóbb 1660, a legdrágább 3290 forint. Golyóstoll van 81 forintért, de 1680 forintért is, míg körzőből a legolcsóbb 400, a legdrágább készletben 3200 forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!