Hírek

2008.08.29. 20:09

Újabb szakítás az orosz-grúz viszonyban

Megszűnnek a diplomáciai kapcsolatok Grúzia és Oroszország között a pénteken elhangzott nyilatkozatok szerint.

A. V.

„Grúzia a következő napokban visszahívja összes diplomatáját a moszkvai nagykövetségről. A konzuli kapcsolatok fennmaradnak” – közölte Hatuna Joszava, a tbiliszi külügyminisztérium sajtófőnöke. Moszkvában válaszul szintén bejelentették nem hivatalosan a tbiliszi orosz nagykövetség bezárását. „Amikor a diplomáciai kapcsolatok megszakadnak, a nagykövetség bezár. Mi mást tehetnénk? Csak a konzulátus marad” – mondta egy névtelenséget kérő külügyi forrás. A lépés előzményeként a grúz parlament csütörtökön a diplomáciai kapcsolatok megszakítására szólította fel a kormányt.

Elfogultsággal vádolta meg Oroszország a hét legfejlettebb ipari országot, ily módon próbálva meg elhárítani a többek között a grúziai orosz katonai fellépés miatt Moszkvát ért súlyos bírálatokat. A hetek szerdán éles hangvételű állásfoglalásban ítélték el, hogy Moszkva elismerte a két szakadár grúziai térség, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, most erre született az orosz válasz. Brit lapértesülés szerint attól is lehetett tartani, hogy Moszkva csökkenti az Európába irányuló olajszállítást, ám ezt orosz olajcégek cáfolták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!