Hírek

2008.08.26. 18:34

Újságárusoknál az MSZP javaslata

A miniszterelnök szerint a kormány folytatja azt a programot, ami 2007 ősze óta a kabinet politizálásának középpontjában szerepel. A Fidesz szerint ez aggodalomra ad okot, hiszen eddig is tehetetlenek voltak.

Vég Márton

Az MSZP-frakcióval a kedd délutáni zárt ülésen, a nyilvánossággal pedig a szerdán megjelenő, fizetett újságcikkben ismerteti a miniszterelnök a kisebbségi kormány programját. Úgy tudjuk, hogy a legfontosabb kérdésről, az adó- és járulékcsökkentés mértékéről, továbbra sincs egyetértés a kormány és a szocialista párt országgyűlési képviselőcsoportja között.

Az MSZP ugyanis nem lát költségvetési mozgásteret az üzleti szféra által követelt radikális, 8-10 százalékos munkáltatói járulékcsökkentésre. Maximum feleekkora mértékű és fokozatos, két évig húzódó járulékcsökkentést tartanak lehetségesnek a honatyák. A képviselőcsoport a nyereséges vállalkozások versenyképességét a 2006-os Gyurcsány-csomagban bevezetett és eleve átmenetinek szánt 4 százalékos különadó eltörlésével javítaná. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök viszont jelentősebb köztehercsökkentésre is hajlandó lenne, hogy az SZDSZ megszavazza a jövő évi költségvetést.

„Jó hangulatú és érdemi volt a vita a frakcióülésen. Gyurcsány Ferenc beszéde objektív, racionális és baloldali volt. Nem hangzottak el számok és százalékok” – mondta kérdésünkre Tóbiás József frakcióigazgató. Hozzátette: a Dobogókőn megkezdett és nyáron folyamatosan tartó egyeztetések közül a szociál- és foglalkozáspolitikai, valamint az oktatási lezárult. Az adók témaköréről még nem döntöttek. „Segélyt csak az kaphat, aki munkaképtelen. A szociális vívmányokat azonban megtartjuk, nem cél így csökkenteni a kiadásokat” – mondta Tóbiás.

LIGA: az MSZP a tőkét szolgálja

„Az MSZP ismét úgy tárgyalja a jövő évi adóelképzeléseit, hogy figyelmen kívül hagyja a munkavállalók érdekeit. Csak azok az érdekek hallgattatnak meg, amelyek a tőkét szolgálják, és a tömegek szavára senki nem ad” – mondta kérdésünkre Fiedler Péter. A LIGA Szakszervezetek Kommunikációs vezetője mindezt annak ellenére teszik, hogy a sokat minősített konvergencia program súlyát is ez a társadalmi réteg hordozta a vállán, annak ígéretével, hogy az átmeneti, súlyos tehernövelés pár év múlva megszűnik, eredményeként pedig az általános gazdasági helyzet és vele az életszínvonal nő.

A miniszterelnök szerint a kormány folytatja azt a programot, ami 2007 ősze óta a kabinet politizálásának középpontjában szerepel. Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre válaszolt, mit tartalmaz gazdaságélénkítő javaslata, ami a Népszabadság fizetett mellékleteként jelenik meg. A kormányfő 4 oldalas írása összesen 4,5 millió forintba került, amit fele-fele arányban a kormány és az MSZP fizetett.

„Nem lepődnénk meg azon, ha kiderülne, hogy ezt a Megegyezés című mellékletet is közpénzből finanszíroznák” – húzta alá a Fidesz helyettes szóvivője. Cser-Palkovics András szerint Gyurcsány Ferenc hibájából mára a kormányzati politika szinte divatot csinált abból, hogy milliárdokat költ üres propagandára, kommunikációra.

„Az MSZP-frakció ülésén befejeztük azt a konzultációsorozatot, amit az elmúlt hónapokban folytattunk. A programunk, ami a következő évekről szól, lényegesen több, mint pusztán adóprogram” – szögezte le Gyurcsány Ferenc. Kiemelte: az adócsökkentést, az adóegyszerűsítést, az adóalapok szélesítését, és az adóbeszedés szigorítását egyszerre kell megvalósítani.

„Elkészítésekor sokak véleményét figyelembe vettük, és nem csak az SZDSZ-ét” – magyarázta a kormányfő. Emlékezetes: a kormány és az MSZP vezetésének júniusi dobogókői tanácskozásain Gyurcsány Ferenc többek között arról beszélt, hogy át kell alakítani a szociális támogatások rendszerét az állástalanok segítése érdekében, illetve hogy egyszerűbb adórendszerre, kevesebb adókedvezményre van szükség.

Navracsics Tibor szerint az utóbbi fél évben is a tehetetlenség jellemezte a kormányt, semmilyen érdemi döntést nem hoztak, és Magyarország változatlanul leszakadóban van a térség országaihoz képest. „Lassan indul a politikai évad, a magyar politika elvesztegetett évének második félévébe lépünk” – fogalmazott Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint további aggodalomra ad okot, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az eddigi politikát és programot akarja folytatni.

Mit szól hozzá, hogy jön az új adóprogram?

László Csaba, volt pénzügyminiszter: A legsürgetőbbnek a személyi jövedelemadó és a járulékrendszer átalakítását tartom, ami 2009-ben az adóemelésekkel ellentételezve 350 milliárdos kiesést jelentene. Például évi 15 milliós jövedelemig 20, utána 30 százalékos szja-t javasoltam a kormánynak, valamint a minimálbér adómentességének fokozatos és a különadó azonnali megszüntetését. A pontos számításokat a költségvetési tervezéshez illesztve kell véglegezni. Nem tudom, hogy ezek közül mit fogadnak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!