Hírek

2008.08.02. 13:34

Útra kelt a magyar derékhad

Szombaton dél után néhány perccel útra kelt Pekingbe, a pénteken kezdődő olimpiára a magyar csapat legnagyobb része, 12 sportág 125 versenyzője és szakvezetője, valamint az egészségügyi csoport munkatársai.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Görbicz Anita reméli, hogy már az első csoportmeccsen is játszhat
[/caption]A SYMA Sport és Rendezvényközpont elől indult, négy buszból álló konvoj, amelyet hozzátartozók, barátok és szurkolók több száz fős csoportja búcsúztatott, rendőri felvezetéssel vágott neki a Ferihegyi repülőtérig tartó első etapnak, ahonnan 14:30 órakor indul a küldöttség gépe. A birkózók, cselgáncsozók, evezősök, kerékpárosok, ökölvívók, sportlövők, súlyemelők, teniszezők, vitorlázók, vívók, valamint a női kézilabda- és vízilabda-válogatott tagjai pénteken már leadták csomagjaikat, így legtöbbjük csak egy könnyű útitáskával a kezében várta a beszállást.

A piros-fehér-zöld delegáció tagjai közül elsőként a sportlövő Tóth Anita szerepel a kínai fővárosban, első számában, légpuskában az első versenynap reggelén rendezik majd a versenyt. "Plusz izgalmat nem jelent, hogy én leszek az első, de azért persze van bennem drukk, hiszen életem első olimpiáján veszek részt.  A légpuska a gyengébb számom, de azért remélem, jól teljesítek ebben is. Az átállással biztosan nem lesz gond, áprilisban, ugyanilyen forgatókönyv szerint már jártunk Pekingben és akkor minden rendben volt" - mondta az MTI-nek az UTE versenyzője.    

A szombaton indult kontingenssel tartott Görbicz Anita is, akinek a lába hétfőn konyhai balesetben megsérült, de bízik abban, hogy a torna kezdetén már vállalni tudja a játékot. "Mi is nagyon reménykedünk ebben, Görbét kemény fából faragták,  összeszedi magát" - fogalmazott Pigniczki Krisztina, a női  kézilabda-válogatott játékosa, akit két és fél éves Luca lánya is  elkísért a SYMA Csarnokhoz. "Hiányozni fog, persze, de a férjemmel már megszokták, hogy sokat vagyok távol. Most járok majd először Kínában, nagyon kíváncsi vagyok, bár az ételektől egy kicsit tartok.  Ami nem tetszik, azt biztosan nem eszem meg" - tette hozzá.   

Vele ellentétben az ökölvívók 48 kilós súlycsoportjában ringbe szálló Bedák Pál már járt Kínában, 2005-ben ott érte a legnagyobb sikerét, a mianjangi világbajnokságon ezüstérmet szerzett. "Most is szép reményekkel indulok útnak, ezúttal máshogy készültem fel, mint 2004-ben Athénban, ahol már korán búcsúztam. Ezt a versenyt is úgy fogom fel, mint a többit, próbálok nem rágörcsölni és nem folyamatosan arra gondolni, hogy ez egy olimpia" - mondta a Pimpa becenévre hallgató klasszis. Stieber Mercedes, a női vízilabda-válogatott csapatkapitánya az indulás előtt úgy tervezte, hogy olvasással, zenehallgatással és némi alvással tölti majd a több mint kilenc órás repülőutat.

"Persze nyilván a verseny is szóba kerül majd a lányokkal, de most még nem ez lesz a fő téma. Az átállás után minden idegszálunkkal a mérkőzésekre összpontosítunk, de mindig csak az éppen előttünk álló meccsel foglalkozunk. Akkor lennék elégedett, ha a találkozók után nem lenne olyan érzésünk, hogy "mi lett volna ha", hanem mindent kihoznánk magunkból, és a végén dobogóra állhatnánk" - jegyezte meg.

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke - aki ezúttal civilben, lányát, a szintén pólós Kisteleki Dórát kísérő édesapaként volt ott a búcsúztatásnál - Stiebernél sokkal határozottabban fogalmazott a célokat illetően: "Csak az aranyéremmel lennék elégedett, megmondtam Dórának, hogy anélkül haza se jöjjön" - mondta széles mosollyal az arcán az MLSZ irányítója, aki azt is elárulta, hogy nem csak a női pólósok mérkőzéseit, hanem minden magyar versenyző szereplését figyelemmel fogja követni. 

A szombaton útra kelt csoportból egy fő hiányzott, Módos Péter kötöttfogású birkózó ugyanis betegsége miatt nem tarthatott társaival. A 21 éves versenyző vállát bakteriális fertőzés támadta meg, jelenleg kórházban kezelik. Ő és orvosai is bíznak abban, hogy jövő szombaton elrepülhet Pekingbe, az 55 kilós kötöttfogásúak küzdelme 13-án kezdődik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!