Hírek

2008.08.06. 14:37

Visszavonulót fújt az OMV, már nem kell nekik a Mol

Visszavonta a Molra tett felvásárlási ajánlatát az OMV. Szerdai bejelentése szerint az osztrák olajvállalat már nem tartja ésszerűnek magyar versenytársa megszerzését.

M. S.

Mint közleményében fogalmaz: „a Mollal való javasolt összefonódás további erőltetése az adott körülmények között ellentétes lenne a gazdasági és stratégiai ésszerűséggel az OMV számára”. Teljesen ugyanakkor nem tett le korábbi szándékairól az osztrák cég, a közleményben ugyanis nem felejtette el hangsúlyozni: „erősen hiszünk abban, hogy a Mollal való stratégiai szövetség eredeti terve ésszerű”.

Piaci hírek szerint az Európai Bizottság ellenállása a fő oka az OMV visszavonulásának. Brüsszel korábban többször is aggályainak adott hangot, hogy egy esetleges egyesülés a verseny ellen hatna a régióban, júniusban pedig hivatalosan is közölte: csak akkor engedélyezi az ügyletet, ha az osztrák vállalat teljesít bizonyos feltételeket. A többi között Brüsszel azt követelte, hogy az OMV adja el benzinkúthálózatának egy részét. Szerepet játszhat az osztrákok visszalépésben a magyarországi ellenállás is; nem csupán a Mol vezetése, illetve az olajcéghez kötődő hazai tulajdonosi kör kapálózott kézzel-lábbal a fúzió ellen, de a kormány és az ellenzék is számtalanszor kifejtette: nem lenne ínyére az osztrák hatalomátvétel. Az OMV bejelentésére erőteljes, délután fél háromig ötszázalékos eséssel reagált a Mol-részvény. Az elemzők némileg értetlenül állnak a zuhanás előtt, a befektetőket ugyanis elméletileg nem érhette váratlanul az osztrákok visszalépése.

Mint ismert, az OMV tavaly nyáron jelentette be: többségi részesedést szeretne elérni magyar versenytársában. Ennek érdekében tömeges részvényvételre is hajlandó lett volna, a felvásárlási árat 32 ezer forintban határozta meg. A tulajdonszerzés nem sikerült, az OMV ma 20 százalékos részesedéssel bír a Molban.

Erős lehetett a negyedév

Százmilliárd forint körüli adózott nyereséget termelhetett a Mol a második negyedévben – jósolják a piaci elemzők. Véleményük szerint az olajvállalat malmára hajtotta a vizet a magas olajár, amelyen tekintélyes extraprofitot érhetett el. Jól jött a Molnak a forint erősödése is, az izmos nemzeti devizának köszönhetően ugyanis érzékelhetően csökkent a cég devizaállományának forintban kifejezett értéke, továbbá csökkentek a kamatterhek is. Várhatóan gyengén muzsikált viszont a Mol vegyipari üzletága; a várakozások szerint a tavalyi második negyedévi 12 milliárd forintos nyereség tízmilliárd forintos veszteségbe fordult át. A Mol augusztus 12-én, tehát jövő kedden teszi közzé a legfrissebb pénzügyi eredményeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!