Hírek

2008.10.21. 11:59

A Fidesz nem partner a gyurcsányi kapkodásban

A Fidesz semmiképpen sem támogatja a közös MSZP–MDF-javaslatban megfogalmazott költségvetési hivatal felállítását. A legnagyobb ellenzéki párt szerint ez csak egy újabb pénznyelő gépezet lenne.

mti

Balsai István, a Fidesz parlamenti képviselője elmondta: az MSZP–MDF-beadvánnyal szemben áll a Fidesz még 2006-ban benyújtott, a költségvetési tanácsra vonatkozó javaslata, amit az Országgyűlés hétfőn napirendre vett. Ám a miniszterelnök úgy „instruálta” a kormánypárti képviselőket, hogy az alkotmányügyi bizottság nem tartotta általános vitára alkalmasnak a javaslatot, így a parlamenti vitára nem kerülhet sor.

Balsai emlékeztetett arra, hogy a Fidesz javaslata szerint a háromtagú költségvetési tanács a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből és a köztársasági elnök által hat évre jelölt, elismert közgazdászból állna. Díjazás nélkül látnák el munkájukat, és feladatuk lenne a költségvetési törvények hitelességének vizsgálata. A képviselők 99,9 százalékának nincs valódi rálátása a költségvetés folyamataira, a költségvetési tanács létrehozásával azonban ez a helyzet megváltozhatna.

Balsai szerint a hiteltelen kormány és a hiteltelen miniszterelnök miatt a magyar embereknek évente 400 milliárd forintos többletkiadást jelent, hogy Csehországgal ellentétben Magyarország 4 százalék helyett 8 százalékos kamattal juthat hozzá azokhoz az áthidaló kölcsönökhöz, amelyek az államháztartás egyensúlyban tartását és az államadósság finanszírozását lehetővé teszik. A képviselő hozzátette: a miniszterelnök kétségbeesetten kapkod, próbálja az elvesztett hitelét elfogadhatóvá tenni, és a korábban fasisztának, antiszemitának, rasszistának nevezett ellenzéki vezetőket hízelgéssel próbálja belevonni egy olyan válságmenedzselésbe, amiről nem tudják, hogyan fog megvalósulni. Ebben sem a Fidesz, sem a KDNP nem lesz partner.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!