Hírek

2008.10.13. 06:15

A jó étek a lélek öröme

Összefut a nyál a szájában annak, aki figyeli, hogyan főzi az egyik ételt a másik után a televízióban Buday Péter. A mesterszakács nagy híve a könnyen elkészíthető finomságoknak.

Rados Virág

[caption id="" align="alignright" width="235"] „A főzős műsorok és a szakácskönyvek pozitívumot mutatnak fel a mai durva világban.”
[/caption] – A korábbi műsornak Majd a Buday! volt a címe, ezt az m1-en Most a Buday!-ra változtatták. Miért?
– A másik csatornánál résztvevője voltam az ottani adásnak, jelenleg saját 25 perces műsorom van. A két cím egyszerre sugallja a folytonosságot és a változást. Az utóbbi érezteti: „na, most aztán megmutatom!”

– Miért olyan népszerűek a főzőműsorok és a szakácskönyvek?
– Az étkezés a mindennapok öröme. Egy jó vacsorával kellemesen meglephetjük társunkat, családunkat, barátainkat, önmagunkat. Hazaérünk a munkából hullafáradtan – a forró tea és a zsíros kenyér az otthon melegét jelentheti.

– A jó evés-ivás tehát segít megszabadulni a problémáktól?
– Igen. A főzős műsorok és a szakácskönyvek pozitívumot mutatnak fel a mai durva világban. Itt eltűnnek a napi gondok.

– Mi a véleménye az önsanyargatóan diétás életmódról?
– Én ezt úgy hívom, hogy „élet light”. Mértékkel bármit bátran ehetünk. No, nem azt mondom, hogy mindenki legyen olyan kövér, mint én. Az én súlyom azért lett nagyobb a kelleténél, mert fegyelmezetlen vagyok. Aki sovány, az törekedjen megtartani a körvonalait.

– Mi a kedvenc étele?
– Minden.

– Így nehéz lesz lefogynia.
– Azért most már sportolok. Szumózok, biciklizek, kirándulok. A lényeg, hogy a túlsúly miatt ne érezzük magunkat másodrendűnek. Ha jóban vagyunk önmagunkkal, egészséges lesz a lelkünk, és egyszer csak kattanhat valami az agyunkban, amitől még le is fogyunk. Én erre várok. Az egészséges lélek kisugárzik az arcra, majd a külalakra.

– Nem a sors fintora, hogy amivel oly sokáig pepecsel a konyhában, az pillanatok alatt elfogy?
– Ez a munkám dicsérete. De én pont azt akarom megtanítani, hogyan lehet tíz perc vagy fél óra alatt elkészteni egy teljes fogást. Az átlag háziasszony harminc-negyven ételt ismer. Én új ötleteket adok neki. Így nem kell órákat töltenie a konyhában, mint nagyanyáinknak, akiknek főállású gazdasszonyként szinte csak ez volt a dolguk.

Névjegy

Buday Péter mesterszakács

SZÜLETETT: Budapest, 1963. január 1.

TANULMÁNYOK: Vendéglátó-ipari Főiskola, Budapest

PÁLYA: mesterszakács, tanít Gyöngyösön, a Károly Róbert Vendéglátó-ipari Főiskolán, saját étterme és kávéháza van, Most a Buday! címmel főzőműsort vezet az m1-en

SZÜLETETT: Budapest, 1963. január 1.

TANULMÁNYOK: Vendéglátó-ipari Főiskola, Budapest

PÁLYA: mesterszakács, tanít Gyöngyösön, a Károly Róbert Vendéglátó-ipari Főiskolán, saját étterme és kávéháza van, Most a Buday! címmel főzőműsort vezet az m1-en „A főzős műsorok és a szakácskönyvek pozitívumot mutatnak fel a mai durva világban.” serpenyős étel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!