Hírek

2008.10.16. 15:35

A kapzsiság a mostani válság veleje

Orbán Viktor szerint kapzsiság és mértéktelenség húzódik meg a pénzügyi válság legmélyebb dimenziójában, vagyis valójában egy ember okozta válságról van szó. A Fidesz elnöke egy csütörtöki református konferencián emellett arról is beszélt, hogy Magyarországnak, a politikai változáson túl elsősorban lelki fordulatra, valamint „új írástudókra” van szüksége.

mti

Orbán a budapesti Hold utcai református templomban tartott tanácskozáson arról beszélt, hogy a pénzügyi válság kapcsán most azt magyarázzák Magyarországon és Brüsszelben is, hogy milyen gazdasági, pénzpiaci és kormányzati technikai összetevői vannak annak a hibasorozatnak, ami a megrendülés szélére sodorta a világ pénzügyi rendszerét. De alig hallani arról a tényről, hogy ezt a válságot valójában emberek okozták. „Nagyon egyszerűen kifejezve magamat: loptak, csaltak, hazudtak, hamisítottak, eltitkolták a valós tényeket, mindezt azért tették, hogy minél több pénzhez juthassanak, vagyis a kapzsiság, a mértéktelenség húzódik meg a mostani pénzügyi válság legmélyebb dimenziójában” – fogalmazott Orbán.

Az ellenzéki vezető szerint a pénzügyi válság világosan megmutatta azt is, hogy a liberális világfelfogásnak antropológiailag hibás a kiindulópontja. Ez a világfelfogás ugyanis arra épít, hogy ha az ember minél inkább kiszélesíti az  autonómiáját, minél jobban megvalósítja önmagát, akkor a benne lakozó jó kiárad és a világot is jóvá teszi. Szerinte azonban a válság a Biblia antropológiájára irányítja a figyelmet, ami azt mondja: magától csak a rossz árad ki az emberből, a jó csak akkor, ha valamiféle kegyelemben részesül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!