Hírek

2008.10.15. 13:40

A parlamentnél perselyez Ivády, az ivádi polgármester

Kölcsönt és adományokat vár a Parlament mellett szerdán elhelyezett perselybe Ivád polgármestere. Ily módon kívánja előteremteni egy megnyert, ám utófinanszírozott uniós pályázat forrásait. Ivády Gábor elmondta: ha kell, hetekig, hónapokig ott lesz a Parlamentnél.

mti

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Ha kell, hetekig, hónapokig ott lesz a Parlamentnél.
FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]A négyszázlelkes Heves megyei település falugondnoki szolgálat bevezetéséhez nyert pályázati támogatást. Ez ugyanakkor egy utófinanszírozású uniós pályázat, amihez önerővel is kell rendelkezni. A falugondnoki szolgálat megvalósítását lehetővé tévő kisbusz több mint 10 millió forintba kerül, amit egy összegben nem tudnak kifizetni. 2002 óta, amióta Ivády polgármester, ekkora összeg még nem volt az önkormányzat számláján.

Elsősorban kölcsönre van szükségük, de az adományokat is szívesen fogadják – így a település vezetője. Olyan cégeket, hitelintézetet és önkormányzatot keres, amely(ek) hajlandó(k) arra, hogy három-négy hónapra ezt az összeget a falu rendelkezésére bocsátja(k). Utána a falu maradéktalanul visszafizetné azt. Akciójával arra is szeretné felhívni a figyelmet Ivády, hogy a jelenlegi pályázati rendszer mellett az olyan kistelepülések, mint Ivád, ki vannak zárva a megvalósításból. Változtatni kell a rendszeren.

A polgármester szerdán tárgyalt Gyenesei István szakminiszterrel, s úgy tűnik, közösen ki fognak dolgozni egy olyan kedvező kamatozású hitelkonstrukciót, ami lehetővé teszi azt, hogy ezek a kistelepülések is hozzájussanak ezekhez a pénzekhez. Jelen pillanatban ez elképzelhetetlen, a jogszabályok szerint ugyanis egy település saját bevételének 70 százalékáig vehet fel hitelt, ez esetükben 1,2 millió forint lenne.

Hátrányos helyzetben az Isten háta mögött

– Ivád halmozottan hátrányos kistérségben található, s a település, amióta az eszünket tudjuk, önhibáján kívül nehéz gazdasági helyzetbe került falunak számít. A település költségvetése körülbelül 77 millió forint, ebből 29 millió forint a hiány. A faluban 2002-ben megszűnt az iskola, 2004 óta nincs posta, tavalytól pedig az óvoda is tagintézményként működik. A legközelebbi településre, Pétervásárára közlekedő buszjáratokat annyira megritkították, hogy akár egy recept kiváltása is órákat vesz igénybe – így a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!