Hírek

2008.10.04. 18:53

Befejeződött a Tarka Magyar

Mintegy ötezer ember vett részt a Tarka Magyar! címmel az erőszak és kirekesztés ellen meghirdetett demonstráción szombaton a fővárosban

mti

Mintegy ötezer ember vett részt a Tarka Magyar! címmel az erőszak és kirekesztés ellen meghirdetett demonstráción szombaton a fővárosban, a megmozduláson jelen volt Gyurcsány Ferenc kormányfő is és az egybegyűltekkel közösen hitet tett az alkotmány 70/A paragrafusa mellett, amely kimondja, hogy az állam minden polgár számára egyformán biztosítja az állampolgári jogokat és bármely megkülönböztetés nélkül. A résztvevők kinyilvánították, hogy elítélik az erőszak és a kirekesztés minden formáját.

A felvonulás az Erzsébet térről rohamrendőrök gyűrűjében indult a Hősök tere felé, majd a Szépművészeti Múzeum előtt felállított színpadon Bódis Kriszta író, dokumentumfilm-rendező, a Tarka Magyar! szóvivője felolvasta az alkotmány 70/A paragrafusának első bekezdését, amely a következőt rögzíti: "A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül."

A tömeg Gyurcsány Ferenccel együtt kinyilvánította, hogy elítélik az erőszak és a kirekesztés minden formáját és ígérték, hogy mások véleményének és Magyarország törvényeinek tiszteletben tartásával minden tőlük telhető eszközzel fellépnek az erőszakos, megfélemlítő és kirekesztő cselekedetek további térhódítása ellen.

A rendezvény záróakkordjaként a résztevők színes textildarabokat emeltek a fejük fölé, így jelképezve Magyarország sokszínűségét.

A tömeg lila, piros és szivárványszínű esernyőket emelt a magasba, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy piros kendőt lóbált a feje fölött, felesége, Dobrev Klára pedig egy barna színű stólát emelt fel. A piros kendőt a miniszterelnök a rendezvény végén a nyakába kötötte, majd testőrei és gyermekei kíséretében autóba szállt és távozott. A miniszterelnököt taps fogadta és taps búcsúztatta a rendezvényről. A rendezvény szervezői arra kérték az embereket, mindenki térjen haza békével.

A Hősök teréről távozó tömeg számára megnyitották a kisföldalattit, amely 13.00 óra óta nem közlekedett. A Hősök tere környékén sok száz rohamrendőr állt készültségben, a Szépművészeti Múzeum oldalában egy vízágyú is jelen volt.

Az Andrássy út valamennyi bekötő mellékutcáját kordonokkal zárták le, a lezárást a rendezvény végeztével feloldották és este fél hét előtt megindult az autóforgalom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!