Hírek

2008.10.09. 07:00

Bemutató ütőképességből

Jövőre több pénzt kap a Magyar Honvédség, a költségvetésből fejlesztésekre is futja. A miniszterelnök szerint a hadsereg képes megfelelni a NATO-ban ellátandó feladatoknak.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Most az volt a feladat, hogy vissza kell verni, ki kell szorítani az ellenséget, amihez földi és légi csapatokat is bevetettek. FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption] „A Magyar Honvédség képes olyan feladatok végrehajtására, mint a kabuli repülőtér irányítása vagy a koszovói manőverező zászlóalj fenntartása” – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerdán a Hajmáskér mellett rendezett Bevetési Irány 2008 elnevezésű hadgyakorlaton. A miniszter szerint hatékony és ütőképes haderő jött létre Magyarországon. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ehhez azt tette hozzá, hogy jövőre növekszik a honvédelem költségvetése, így fejlesztésekre is sor kerülhet a hadseregben.

Hogy mennyire hatékony és ütőképes a magyar haderő, azt a hadgyakorlaton lehetett lemérni. A hajmáskéri lőtéren a következő „forgatókönyv” szerint zajlott az „ütközet”: az ellenség betört a területre, a magyar csapatok pedig megállítani nem, csak lassítani tudták támadásukat. Most az volt a feladat, hogy vissza kell verni, ki kell szorítani az ellenséget, amihez földi és légi csapatokat is bevetettek.
A gyakorlat történéseit egy „narrátor” kommentálta, innen lehetett megtudni, mi történik, mi látható a terepen a bázison lévő emelvényekből, ahonnan a vendégek az eseményeket követték.

Először két Gripen végzett felderítő repülést, utána a tüzérütegek lőttek 6–6,5 kilométerre lévő célpontokra. A repülők megjelenését harci helikopterek követték, a légiirányítók és a pilóták kommunikációját kihangosítva lehetett hallani. „Semmisítse meg! Pusztítsa!” – hangzottak az utasítások, amikor egy-egy célpontot kellett tűz alá venni. A hadgyakorlatot közvetítő személy ezután elmondta: ellenséges tűzcsapás kezdődött, amire hadseregünk részéről is tűz-, illetve repülőkről és helikopterekről kilőtt rakéták válaszoltak. „Össztűzre felkészülni! Tűz!” – ezt újból a hangszórókból lehetett hallani, majd a nézők megtudhatták: az ellenség támadása elakadt, így a honvédség részéről a tartalék erők, harckocsik és páncélozott járművek is támadásba lendültek.

Egész napos felkészülés a hadgyakorlatra

Megszólítottunk egy harckocsizó hadnagyot, aki frissen felavatott tisztként vett részt a hadgyakorlaton. Elmondása szerint állományával öt hétig készültek mindennap. A katonák hajnali 5 órakor keltek, 7-8 körül már a terepen voltak, késő délutánig gyakorlatoztak. „Embert és technikát egyaránt igénybe vett a felkészülés” – mondta a hadnagy.

Az eredmény: az ellenség visszavonult. „A harcászati tevékenységet befejeztük, köszönjük megtisztelő figyelmüket” – zárta le a mintegy negyvenperces hadgyakorlatot a narrátor. A vendégek részéről udvarias taps köszönte meg a kommentálást. A hadgyakorlatot végignéző laikus annyit érzékelhetett, hogy füst kavarog a terepen, lövések és robbanások követik egymást, repülőgépek manővereznek, harckocsik tűnnek fel, vagy éppen lövegek és aknavetők tüzelnek, a látottakhoz tehát sok segítséget jelentett a kommentár.

A szimulált ütközet végén Gyurcsány és Szekeres megtekintette a honvédség különböző műszaki, technikai berendezéseit, eszközeit. Ezek között van például egy olyan speciális mobillabor, amely nukleárisan, biológiailag és más módon szennyezett vízből ivóvizet képes előállítani. Távozása előtt a kormányfő megköszönte az állomány munkáját. „Magyarországot ma nem fenyegeti közvetlen katonai kihívás” – mondta Gyurcsány. Külön szólt arról, hogy a hadgyakorlatról elismeréssel beszéltek az itt lévő külföldi vendégek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!