Hírek

2008.10.30. 16:45

Elnökválasztás: Obama már fényévekre van McCaintől

Az Egyesült Államokban a korai szavazók 59 százaléka Obama-párti, és csak 40 százalékuk támogatja McCaint – közölte csütörtökön a The Washington Post egy friss felmérés alapján.

Vég M.

A lap szerint rekord számban vesznek részt az amerikaiak az előzetes szavazási folyamatban a november 4-i elnökválasztás előtt abban a 30 szövetségi államban, ahol erre lehetőség van.  Eddig 16,1 millió választópolgár szavazott: 2,3 millió korai szavazó voksolt Kalifornia államban, csaknem 2,6 millió Floridában, 2,4 millió Texasban. Általában azok szavazhatnak így, akik a választás napján valamilyen ok miatt nem tudnak lakóhely szerinti körzetükben voksolni. Közben példátlanul hosszú, félórás kampányreklámmal fordult az amerikai szavazókhoz több országos tévécsatornán szerda este fő műsoridőben Barack Obama, a Demokrata Párt elnökjelöltje. A reklámblokkért az Obama-stáb 1-1 millió dollárt fizetett a CBS, az NBC és a Fox csatornának.

„Nem leszek tökéletes elnök, de mindig tisztázni fogom, hol állok, mindig őszinte leszek az előttünk álló kihívásokat illetően. Meghallgatom Önöket, ha nem értenek egyet velem” – mondta, a kampányból bejátszott videorészletek között Obama. Üzenetében arra koncentrált, hogy adóprogramja hogyan segítene a középosztálynak. Obamát a félórás blokk végén élőben is mutattak egy floridai kampánygyűlésről. „Jövő héten az Önök segítségével győzni fogunk és közösen megváltoztatjuk ezt az országot és a világot” – hangoztatta Obama a több tízezres tömeg előtt, amely óriási tapssal fogadta lelkesítő beszédét.

Az Obamánál sokkal szerényebb pénzeszközökkel rendelkező republikánus jelölt, John McCain stábja persze nem hagyta szó nélkül a félórás Obama-reklámblokkot. A legújabb, szerdai republikánus reklám szerint Obama „elegáns beszédei, nagy ígéretei és tévéfilmje mögött ott húzódik az igazság: válság van itthon és külföldön, Barack Obamának pedig nincs olyan tapasztalata, amilyenre Amerikának szüksége van”.

Vég M. Barack Obama -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!