Hírek

2008.10.25. 13:51

Előzetes letartóztatásban a bombákat rejtő autó tulajdonosa

Előzetes letartóztatásba helyezték szombaton délelőtt azt a budapesti férfit, akinek autójában három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak a rendőrök csütörtökön a fővárosban

BAMA

Előzetes letartóztatásba helyezték szombaton délelőtt azt a budapesti férfit, akinek autójában három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát  találtak a rendőrök csütörtökön a fővárosban, a Nyugati téri felüljáró alatt - mondta Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője szombaton az MTI-nek.

A szóvivő elmondta, hogy a férfi pénteken részletes vallomást tett, ennek igazságtartalmát még vizsgálják a nyomozók. A Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján vizsgálták meg a BRFK akcióosztályának munkatársai a személyautót. A rendőrség úgy tudja, hogy az autó tulajdonosa egy 33 éves, radikális csoporthoz köthető férfi.

Bartha László sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánta azt, a Népszabadság szombati számában megjelent hírt, miszerint, ha a házi készítésű robbanószerkezeteket máshol nem sikerült volna használni, akkor "B tervként" a WestEnd bevásárlóközpont előtt robbantottak volna.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint az őrizetbe vett férfi gépkocsijában talált kilenc csőbomba kisebb kézigránátnak megfelelő hatást tudott volna kifejteni, ha működésbe lépnek. Az autóban fellelt további három, csőbombával kombinált távirányítású gyújtóbomba tíz méteres körben fejtette volna ki hatását.

A rádiótávirányítással - akár több tíz méterről - indítható kettős hatású szerkezet részben repesz, részben, hő- és lánghatás okozására lett volna képes. A benzinjellegű gyújtófolyadék műanyagkannákba volt töltve. A kocsiban találtak egy, a bombák sorozatindítására képes szerkezetet is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!