Hírek

2008.10.02. 17:40

Európán a sor: jön a 300 milliárd eurós mentőcsomag?

Az amerikai példát követve az Európai Unió tagállamai is mentőövet dobnának a betegeskedő pénzügyi szektornak. Legalábbis erre tesz majd javaslatot Nicolas Sarkozy francia államfő a legfrissebb sajtóértesülések szerint.

M. S.

Az európai bankokat szorult helyzetükből kisegítő csomag állítólag 300 milliárd eurós lenne. Egy biztos: az eredetileg a német bankoktól kiindult javaslat heves vitát váltana ki a közösség tagállamai között – a berlini kormány legalábbis máris jelezte, hogy szó sem lehet róla. Pedig az európai pénzintézeti szektorra is alaposan ráférne egy nagyobbacska tőkeinjekció; jelzi ezt, hogy csak az elmúlt négy napban egy belga–francia, egy belga–holland, egy brit, egy francia, valamint egy német pénzintézetet kellett megmenteni.

Az Egyesült Államokban eközben minden jel szerint sikerült végre konszenzusra jutnia a politikai elitnek a 700 milliárd dolláros mentőcsomaggal kapcsolatban. Helyi idő szerint szerda délutáni ülésén a washingtoni szenátus nagy többséggel áldását adta a mentőövre, és mind több jel utal arra, hogy a pénteken esedékes újabb képviselőházi szavazáson is ez fog történni (hétfői ülésükön a honatyák még visszadobták a csomagot). A politikai elemzők körében eközben mind elterjedtebb a vélemény, hogy a republikánusok lenullázták jelöltjük, John McCain nyerési esélyeit a novemberi elnökválasztáson azzal, hogy megfúrták a képviselőházi szavazáson a csomagot. A mentőöv ugyan nem népszerű a választók körében, de azt csak a legelvakultabbak gondolják, hogy nélküle is megoldható a krízis.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!