Hírek

2008.10.03. 10:02

Fico szerint még mi provokálunk

A szlovák külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte a magyar fél hangvételét, és visszautasította „megalapozatlan állításait”. A szlovák miniszterelnök szerint a magyar fél provokálja Szlovákiát.

BAMA

A Külügyminisztériumba kérették csütörtökön Szlovákia budapesti nagykövetét. A magyar diplomácia vezetője közölte: elvárja, hogy a szlovák fél lehetőleg a jövő héten válaszoljon a felvidéki magyarságot érintő kérdéseire.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A szlovák külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte a magyar fél hangvételét
[/caption]

A magyar külügyminiszter a Juraj Migas nagykövettel tartott rövid találkozón magyarázatot kért azokra az elmúlt hetekben elhangzott szlovák megnyilvánulásokra, amelyek a magyar álláspont szerint „elfogadhatatlanok és érthetetlenek két demokratikus értékrendet valló, szomszédos EU- és NATO-tagállam viszonyában” – közölte Kohári Lajos, a tárca helyettes szóvivője.

A megbeszélésen Göncz Kinga kiemelte, Szlovákia korábbi vállalásaival szemben nem teljesítette azt, hogy a szlovák tankönyvekben a helységnevek magyar átírással is szerepeljenek. A külügyminiszter nehezményezte, hogy a szlovákiai magyar iskolák alig jutottak EU-s pályázatokból finanszírozott támogatásokhoz. Kifogásolta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma és Csáky Pál, az MKP elnöke elleni összehangolt támadást is. A tárcavezető hangsúlyozta: Robert Fico miniszterelnök politikai felelősséget visel azért, hogy a koalíciójában milyen pártok vannak – az egyes szlovák koalíciós politikusok által hangoztatott nézetek pedig elérik a gyűlöletbeszéd szintjét.

A külügyminiszter „lehetőleg a jövő héten” vár magyarázatot a felvetett kérdésekre, mint mondta, Magyarország e válasz függvényében veszi fontolóra további diplomáciai lépéseit. A szlovák külügyminisztérium „egészében és részleteiben is” visszautasítja a magyar külügyminisztérium álláspontját, amelyet a bekéretett budapesti szlovák nagykövettel ismertettek. Pozsony szerint a magyar fél hangvétele, s annak meglapozatlan állításai elfogadhatatlanok – olvasható az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott dokumentumban.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a magyar fél provokálja Szlovákiát, s „ezt azért teszi, mert odahaza gondjai vannak” – közölte a kormányfő a szóvivőjén keresztül. Mint tudatta, a magyar fél vádjaira neki továbbra is az a válasza, hogy ismételten hivatalos szlovákiai látogatásra hívja meg a magyar miniszterelnököt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!