Hírek

2008.10.04. 14:30

Für Anikó Hámori Gabriellának udvarol

Gothár Péter legújabb rendezése: A Mizantróp a budapesti Örkény Színházban.

HVR

„Hámori, állj a fénybe, Gálffi, gyere előrébb, és igazítsa meg valaki Mácsai parókáját!” – hallatszik a rendező, Gothár Péter utasítása A Mizantróp próbáján a budapesti Örkény Színházban. A darabot a múlt héten mutatták be.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Gothár Péter legújabb rendezése: A Mizantróp a budapesti Örkény Színházban.
[/caption]

A művet rendhagyó módon még a tavalyi évad végén kezdték el próbálni, így a bemutató előtt egy héttel már csak felújító próbát tartottak. „Sokat számít, hogy eltelt három hónap” – mondta lapunknak Hámori Gabriella, az egyik főszereplő. „Nehéz úgy dolgozni, hogy a végén nincs bemutató, emiatt olyan kurtán-furcsán végződött az előző évad, elmaradt a felpörgés.

Belementünk a nyárba, és függetlenül, hogy gondoltam-e rá, az agyam dolgozott a darabon, és mostanra ami bonyolultnak tűnt, az leegyszerűsödött” – tette hozzá a művésznő. A néző számára semmiképp nem nevezhető egyszerű darabnak A Mizantróp. Petri György fordítása remekül ötvözi a mai magyar nyelv és MoliÈre korának nyelvi fordulatait, de az előadásban hemzsegnek a szimbólumok, az utalások. „Ez nem egy adakozó előadás, amelynek a nézője folyamatosan bezsebeli az impulzusokat. A darab sok kérdést vett föl” – mondta Hámori.

És hogy miért ezt a darabot választotta a rendező, Gothár Péter?
„A legnehezebb eldönteni, melyik az a dráma, amelybe bele tudjuk rakni mindazt, amit a világról gondolunk.” Gothár Péter azt is hozzá tette, hogy A Mizantróp mindig foglalkoztatta őt.

Gothár Péter munkásságát nehéz elvonatkoztatni filmjeitől. „A filmes múltja miatt folyton a látványban is gondolkozik. Próbafolyamat közben messziről indít: egy történetet mond el, vagy egy merész asszociációt” – jellemezte a rendező munkamódszereit Hámori Gabriella. „Már többször dolgoztam vele, és az a szokása, hogy még az olvasópróbára is egy festményt vagy valamilyen képzőművészeti anyagot hoz be.”

Gothár Péter egyik újítása, hogy Für Anikóra férfi szerepet osztott. „Ez az első alkalom, hogy férfit játszom – mesélte Für Anikó. – Olyan már előfordult, hogy álruhaként viseltem férfiruhát, de a nadrágszerep még nem ért utol. Izgalmas.” Az eredeti elképzelés szerint Für Anikó nem is szerepelt volna a produkcióban, a próbakezdés előtt egy héttel kérték csak fel a szerepre. „Ebben a darabban mindenki más közegben él, mint amiben valójában szeretne. Szerelmes, szenvedélyes, de önmagukat becsapó emberek ténferegnek a színpadon. Azzal, hogy férfi szerepet játszom, kiszélesedik ez a problémakör. Olyan, mintha aláhúztak volna valamit pirossal” – fejtette ki a művésznő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!