Hírek

2008.10.07. 17:38

Garanciát vállal a nagybankokra az Európai Unió

Garanciát vállal a meghatározó európai bankok megmentésére az Európai Unió

M. S.

Garanciát vállal a meghatározó európai bankok megmentésére az Európai Unió – jelentették be tegnap a 27 tagország pénzügyminiszterei luxemburgi rendkívüli találkozójukon. A határozat értelmében minden, a pénzügyi rendszer működése szempontjából fontos pénzintézet számíthat az állam segítségére, ha esetleg nehéz helyzetbe kerül. Hogy mely bankok számítanak a pénzügyi rendszer működése szempontjából fontosnak, eseti alapon dől majd el – áll a határozatban.

A pénzügyminiszterek arról is döntöttek, hogy megemelik a jelenleg húszezer euróban meghatározott minimális betétbiztosítási összeget, várhatóan ötvenezer euróra. Magyarországon hatmillió forintig biztosítja az állam a bankbetéteket; ha a mostani döntés uniós direktívává emelkedik, az összegnek tízmillió forintra kell nőnie.

Eurómilliárdokat költ bankjai megmentésére Oroszország is. Moszkva  bejelentése szerint 950 milliárd rubelnyi (mintegy 27 milliárd eurónyi) kedvezményes hitelt ad a pénzintézeteknek tőkehelyzetük stabilizálására.

Az Egyesült Államokban is folytatódik a tűzoltás, ezúttal a jegybank jelentette be, hogy újabb százmilliárdokat pumpál a piacokba. A kedvezményes hiteleket most azonban nem a bankrendszer kapja, hanem a pénzintézeti szektoron kívüli vállalatok. Elemzők szerint szükség is van a pénzre, mostanra ugyanis nemcsak az amerikai bankrendszer, de az egész gazdaság az infarktus szélére jutott. A pénzcsapokat az egész országban elzárták, a cégek már a napi működésükhöz szükséges ultrarövid lejáratú kölcsönökhöz sem jutnak hozzá.

A hétfői pánik után kedden nyugodtabb kereskedés folyt a világ pénz- és tőkepiacain. Ezúttal csak a banki részvényektől szabadultak a befektetők (több brit bankot is hírbe hoztak, miszerint a csőd szélére jutottak, és államosítani kell őket), az egyéb papírokat békén hagyták. A viszonylagos nyugalom jeleként értékelhető, hogy a forint és az euró is enyhén erősödött, a dollár és a jen viszont gyengült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!