Hírek

2008.10.14. 14:07

Halálbüntetést kérne Bush elnökre egy amerikai államügyész

Charles Manson után George W. Bush elnököt is rács mögé juttatná egy visszavonult amerikai államügyész, aki 106 esetéből csak egyet veszített el.

mti

Vincent Bugliosi szerint a 2009. január 20-án hivatalából távozó Bush több mint négyezer amerikai katona és több tízezer iraki civil halálért felelős. A volt Los Angeles-i államügyész szerint bármelyik szövetségi állam igazságügy-minisztere vagy bármelyik kerületi ügyész eljárást indíthatna Bush ellen az államából vagy kerületéből származó, Irakban elesett katonák halála miatt.

Bugliosi érvelése szerint Bush szándékosan félrevezette a kongresszust és az amerikai népet. Az elnök hamis bizonyítékokra – tömegpusztító fegyverekre és a Szaddám Huszein és az al-Kaida terrorszervezet közti kapcsolatra – hivatkozva rángatta bele az országot a Szaddám elleni háborúba. Ez „az amerikai történelem legsúlyosabb bűnténye”, amiért a tettesnek, a leköszönő elnöknek bíróság előtt kell felelnie – fejtette ki Bugliosi Bűnvádi eljárás George W. Bush ellen gyilkosság miatt (The Prosecution of George W. Bush for Murder) című könyvében.

Az utóbbi években időnként felmerült, hogy az elnököt bíróságon kívüli vádemelési eljárással (impeachment) kellene elmozdítani hivatalából.
A demokraták körében némi támogatása mindig volt az ötletnek, de a többségük inkább elutasította, mert az alkotmány értelmében Busht az alelnök követné, aki a még nála is rosszabbnak tartott neokonzervatív Dick Cheney.

Az impeachment Bugliosi szerint „viccnek is rossz”. Ha egy olyan elnök ellen, mint Bill Clinton, impeachment eljárás indulhat egy szexaffér eltussolása miatt, „akkor mit kezdjünk egy olyan elnökkel, aki hazugságokkal háborúba sodorta az országát” – teszi fel a kérdést Bugliosi. A hamarosan lelépő elnököt bíróság elé kellene állítani, és a vádhatóságot képviselő ügyésznek halálbüntetést kellene javasolnia – válaszol új könyvében a 74 éves volt ügyész, aki 21 gyilkossági ügyéből 21-et megnyert, börtönbe juttatta többek között Charles Mansont, Amerika egykoron rettegett sorozatgyilkosát, és már kilenc kötetet publikált.

Legutóbb a Kennedy-gyilkosság rejtélyét dolgozta fel 1600 oldalon. Mindig kézzel ír, és nincs számítógépe. A George W. Bush ellen paragrafusokkal és pennával vívott háborújában egyre többen támogatják. Köztük van például Charlotte Dennett, aki Vermont állam főállamügyészi posztjára kandidál, és azt ígéri, hogy ha megválasztják, akkor gyilkosság miatt vádat emel Bush ellen.

Szakértők ugyanakkor kételkednek abban, hogy megalapozott vádat lehetne emelni Bush ellen, mert mostanáig nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy hazudott. Csak annyi biztos, hogy kétes hitelű forrásokból származó információkkal operált, elhallgatott tényeket, és az általa felvázolt képnek kevés köze volt az iraki valósághoz.

Számos konzervatív is úgy véli, hogy nem volt valós alapja a veszélynek, amelyről Bush 2002-ben beszélt. Bruce Fein alkotmányjogász a konzervatív Washington Timesban írt cikkében kiemel egy kulcsmomentumot, egy beszélgetést Dick Cheney és Richard Armey, a képviselőház republikánus frakcióvezetője között. Armey igen szkeptikus volt Irakkal kapcsolatban, úgy látta, az ország nem jelent veszélyt az Egyesült Államokra.

Cheney négyszemközt győzködte a frakcióvezetőt, arról beszélt, hogy Irak nemsokára hordozható mini  atombombákat is képes lesz bevetni, és Szaddám szorosan együttműködik az al-Kaidával. Fein szerint kongresszusi vizsgálóbizottságnak kellene kivizsgálnia, hogy valóban lezajlott-e ez a beszélgetés, és ha igen, akkor muszáj lenne pert indítani Bush és Cheney ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!