Hírek

2008.10.14. 18:24

Hány voks kell még a költségvetéshez?

A hitelválság és az MDF-frakció életben maradásával ismét felmerül, mi lesz a költségvetés sorsa, megkapja-e a szükséges támogatást az Országgyűlésben.

A. V.

A törvényjavaslat elfogadásához a jelenlévő képviselők felének az igen szavazata szükséges. Az Országgyűlésben pillanatnyilag 385 betöltött és egy betöltetlen mandátum van. Ha minden képviselő részt vesz a költségvetési szavazáson, 193 igen kell a büdzséhez. Márpedig kétségtelen, hogy az MSZP valamennyi képviselője és Gyenesei István önkormányzati miniszter, független képviselő bent lesz a teremben. De ez még mindig csak 189 szavazat, mert Horn Gyula és Toller László tartós betegsége miatt nem vesz részt a Ház munkájában. Kérdés, honnan kerül ki további négy „átszavazó”.

Kiszelly Zoltán politológus szerint a költségvetés megszavazásához három forgatókönyv képzelhető el. Az egyik a hitelválsággal és a nemzeti csúccsal kapcsolatos. E szerint a pártok felsorakoznak a kormány mögött.

A másik esetében az SZDSZ lehet a főszereplő: Kiszelly kérdésünkre azt mondja, ha megállapodnak az MSZP-vel, megszavazhatják a büdzsét. Végül a harmadik lehetőség: valakik a kormánnyal szavaznak, vélhetően a függetlenek közül, vagy akár az MDF-ből. Kiszelly úgy véli, ennek a változatnak van a legnagyobb valószínűsége.

Az MSZP–SZDSZ megállapodásának már kevesebb, míg a legkevesebb esélyt a nemzeti csúcs költségvetési szavazáshoz szükséges egységteremtő hatásában látja. Persze az is elképzelhető, hogy az MSZP-nek könnyebb dolga lesz, és nem is kell négy mandátum. Ez akkor történhet meg, ha pár képviselő nem vesz részt a szavazáson, vagy ha éppen nem Szili Katalin elnököl.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!