Hírek

2008.10.30. 17:34

Jövő héten kezdődik a büdzsévita

A parlament a jövő héten folytatja le a 2009-es költségvetési törvényjavaslat általános vitáját” – jelentette be csütörtök Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után.

V. M.

Hozzátette, hogy a költségvetést kedden, szerdán és csütörtökön 30 órás időkeretben vitatja meg a Ház. A következő, november 10-ével kezdődő héten pedig indul az adótörvények tárgyalása is. Hosszú menet lesz. Mégiscsak bevezetné ugyanis a kormány jövőre a vagyoni típusú cégautóadót. Ebből a kabinet korábban 37,5 milliárd forintos bevételt remélt 2009-re, ám egyelőre nem tudni, hogy a legújabb változattól is számíthat-e az állam ekkora tételre. A korábban 6 vagy 7 százalékos kulccsal tervezett adót ugyanis a kormány immár fix tételek formájában, havi 7 és 15 ezer forintos összegben vetné ki. Abban nincs változás, hogy az új adónemet a nem magánszemély tulajdonában lévő személygépkocsik, valamint a magánszemély azon autója után kellene megfizetni, amellyel kapcsolatosan költséget számoltak el.

A módosítások nagy része a feketegazdaság visszaszorítását célozza. Ezek közé tartozik az a rendelkezés, amely a limit feletti összeg 20 százalékáig terjedő mulasztási bírsággal sújtaná a 250 ezer forintnál magasabb értékű készpénzes kifizetéseket, igaz, „csak” a bankszámlanyitásra kötelezett adózók körében. Változás az is, hogy szándékos jövedelemeltitkolás – a bizonylatok, nyilvántartások meghamisítása, megsemmisítése – esetén a bírság mértéke az adóhiány 50 százalékáról a 75 százalékára emelkedik. „Majdnem teljesen biztos, hogy meglesz a parlamenti többsége a költségvetés elfogadásának” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc kormányfő szerda este az MTV-nek adott interjújában.

A parlament a jövő héten folytatja le a 2009-es költségvetési törvényjavaslat általános vitáját” – jelentette be csütörtök Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után.

V. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!