Hírek

2008.10.30. 17:55

Júdáspénzt kaphatnak a feljelentők

Törvényes támogatást és intézményes védelmet kaphatnak azok az emberek, akiknek van bátorságuk nyilvánosan kiállni a munkahelyükön tapasztalt korrupció ellen.

V. M.

Draskovics Tibor igazságügyi miniszter vezetésével ugyanis javában készül egy nagyon kemény korrupció-ellenes csomag. Ennek egyik fontos eleme lenne, hogy aki lebuktat egy korrupciós ügyletet, az amerikai mintára részesedést kaphat az állam hasznából. A feljelentők akkor kaphatnak pénzt, ha bebizonyosodik, hogy a feljelentettek valóban korrupcióra készültek. Ez annyira nem új, hiszen a rendőrség eddig is élt azzal a módszerrel, hogy pénzjutalmat kínál egy-egy súlyosabb bűnügy kapcsán. „Az összeg mértéke attól függhet majd például, hogy mennyit spórol az állam a korrupció megakadályozásával” – mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
 
A Transparency International legutóbbi felméréséből az derült ki, hogy Magyarország korrupciós helyzetének megítélése romlott az elmúlt évben. A 180 országban végzett felmérés alapján hazánk a tavalyi 39.-ről a 47. helyre esett vissza. A kutatók szerint a legtöbb problémát a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és a közbeszerzési rendszer bonyolultsága okozza. „A kapcsolati tőke és az egymásnak tett szívességek sokszor jobban erősítik a korrupciót, mint a készpénz” – áll az Állami Számvevőszék közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!