Hírek

2008.10.09. 09:34

Kétmilliós hiány a külkereskedelemben

Az idén az első nyolc hónapban a külkereskedelmi termékforgalom hiánya kétmillió euró volt az első becslések szerint, szemben az egy évvel korábbi 457 millió euró deficittel – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

BAMA

A számok alapján, bár a nyolchavi mérleg 455 millió euróval javult a bázishoz képest, ismét negatív lett. Az idén az első hét hónapban még 100,9 millió euró volt a külkereskedelmi termékforgalom többlete.

A közlemény alapján a fordulat azért is következett be, mert július után augusztusban is hiánnyal zárt a külkereskedelem: a nyolcadik hónapban a deficit 103,7 millió euró volt. Augusztusban hosszú idő óta először csökkent a kivitel és a behozatal értéke euróban és forintban számolva a bázishoz képest: euróban mérve az export 0,7 százalékkal, míg az import 1,9 százalékkal mérséklődött. Forintban mérve a visszaesés 7,9 százalék, illetve 8,9 százalék volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!