Hírek

2008.10.24. 17:50

Kézigránát hatású bomba az autóban

Kisebb kézigránátnak megfelelő hatást tudott volna kifejteni az a bomba, amit október 23-án este találtak a rendőrök egy autóban a fővárosban a Nyugati téren. A kocsi tulajdonosát, egy radikális csoportokhoz köthető férfit őrizetbe vették. A nemzeti ünnepen rendbontás nem volt, rendőri fellépés viszont igen.

Ambrus Vilmos

Az utóbbi évek balhés nemzeti ünnepei után az ember már nem is emlékszik arra, mikor volt utoljára rendbontás nélküli október 23-a. A mostani ünnepen és az ünnep előestéjén ezúttal nem voltak zavargások. A kockázatot jelentő események környékén hadseregnyi rendőr ügyelt a rendre, a belvárosba tartó radikálisokat este lekapcsolták. A legnagyobb feltűnést keltő esemény az volt, hogy a Nugati téren egy autóban három darab ötliteres ballont, több gyújtószerkezetet és csőbombákat  találtak.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Kisebb kézigránátnak megfelelő hatást tudott volna kifejteni az a bomba, amit október 23-án este találtak a rendőrök
[/caption]

Bencze József országos rendőrfőkapitány ezzel kapcsolatban elmondta: a kocsi tulajdonosát, egy 33 éves, radikális csoportokhoz köthető férfit kihallgatták, de mindent tagad. "A magyar férfi lakásában házkutatást is tartottak, ahol robbanószerkezetek előállításához szükséges felszereléseket és  tervrajzokat is találtak" - mondta Bence József.

Jelenleg azt vizsgálják, hogy a férfit terrorcselekmény előkészülete közben érték-e. A nála tartott házkutatás során előkerültek a kocsijában talált tárgyakhoz hasonlóak, valamint a bombák elkészítéséhez szolgáló  rajzok. T. K. ellen robbanóanyaggal való visszaélés miatt a Nemzeti Nyomozóiroda folytat eljárást. Az autóban talált kilenc csőbomba kisebb kézigránátnak megfelelő hatást tudott volna kifejteni, ha működésbe lép. A szintén a kocsiban fellelt további három, csőbombával kombinált távirányítású gyújtóbomba tíz méteres körben fejtette volna ki hatását. A kocsiban találtak egy, a bombák sorozatindítására képes szerkezetet is. Az előállított személy édesanyját megszólaltatta egy internetes újság. Az asszony állítólag a Lelkiismeret ''88 nevű radikális szervezet egyik alapítója, és nem tudott fia tettéről.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Jelenleg azt vizsgálják, hogy a férfit terrorcselekmény előkészülete közben érték-e.
[/caption]

A rendőrségnek a bombás férfi elfogásán kívül is akadt dolga. Este Budaházy György vezetésével egy nagyjából 500 fős, radikálisokból álló menet indult a Teve utcai rendőrszékháztól a belvárosba. A "Gyurcsány takarodj!" és "Mocskos zsidók!" rigmusokat skandáló tömeget a rendőrök a Nyugati térhez közel meglepetésszerűen, szinte pillanatok alatt megállították és körbefogták. Mivel óriási volt a készültség, a tüntetőknek esélye sem volt: a Markó utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán először két csoportra szakították menetüket, majd a Markó utcába szorítottakat körbefogták, és mindenkit igazoltattak, többeket megmotoztak. "Egy rendőr a falhoz állított, egy másik tapperolt, a harmadik meg kamerával vette.

Az adataimat is kamerába mondták" - hallottuk, amint egy fiatalember mobiltelefonján mesélte a vele történteket, miután igazoltatták. A Markó utcai csoportból csak egyenként engedték ki az embereket. Budaházyt megbilincselve vezették el, hívei után több tucat benzines palackot, valamint ütő-, vágó- és szúróeszközöket találtak a helyszínen. Közben a Bajcsy-Zsilinszky útról is fokozatosan szorították ki az embereket. Mindez úgy zajlott, hogy nem történt közben rendbontás, legfeljebb néhány méltatlankodó, a rendőröket szidalmazó tüntető kiabálása hallatszott.
Az ünnep más eseményein sem voltak rendzavarások. A rendőrség mindenütt készenlétben állt, Budapestet jóformán megbénították a lezárások. Még este 10 óra után is óriási kerülőkkel lehetett csak eljutni Pestről Budára és a főváros más részeibe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!