Hírek

2008.10.03. 15:28

Koncepció a korrupciós ügyekben bejelentést tevők védelmére

A kormányzati és civil szakértők közösen dolgozzák ki annak koncepcióját, hogyan lehet érdemi védelmet biztosítani azoknak, akik a korrupciós ügyekben bejelentést tesznek.

BAMA

A kormányzati és civil szakértők közösen dolgozzák ki annak koncepcióját, hogyan lehet érdemi védelmet biztosítani azoknak, akik a korrupciós ügyekben bejelentést tesznek – erről Draskovics Tibor igazságügyi miniszter beszélt, az MTI-nek pénteken adott interjújában.

A kormány tavaly hozta létre a korrupció elleni küzdelem koordinálására az Antikorrupciós Koordinációs Testületet (AKT), amelynek csütörtöki ülésén Draskovics Tibor miniszter meghívására részt vett April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete és Stephen M. Kohn, a közérdekű bejelentők védelmére életre hívott egyesült államokbeli civilszervezet, a National Whistleblower Center elnöke.

Stephen M. Kohn a korrupciós jelenségek felfedésének egyik hatékony nemzetközi megoldásaként felvetette, hogy a közérdekű bejelentést tevők kapjanak érdemi védelmet.

Draskovics Tibor az MTI-nek elmondta, hogy éppen húsz éve kezdtek meg az Egyesült Államokban egy olyan törvényhozási  folyamatot, amely arról szól, hogyan lehet nagyobb ösztönzést és védelmet adni az embereknek – dolgozzanak akár a köz-, akár az üzleti szférában –, hogy feltárják a korrupciós eseteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!